Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En salsa - på spanska

Annons

Mexikanskan Elena Acata-Frid är strålande glad över att hennes dröm om en spansk förening blivit verklighet.

Hon tror att det bor åtminstone ett sextiotal invandrare från spansktalande länder i Falun. Själv känner hon ett tiotal, från Mexiko, Colombia, Peru, Chile, Costa Rica och Spanien. De som kommer från Chile och Peru kom hit som flyktingar, medan de andra, liksom hon själv, fördes hit av kärleken - eller i något fall av jobb.

- Jag har längtat efter en grupp där spansktalande kan utbyta erfarenheter, säger Elena.

- En grupp som kan ordna gemensamma aktiviteter för att hålla vårt språk och vår kultur levande.

Vid första träffen förvånades de arton deltagarna, varav hälften var svenskar, över hur olika slanguttryck man har i Peru, Mexiko, Costa Rica och Spanien. Intresset var så stort att det spontant bestämdes att slanguttryck skulle bli temat för nästa träff.

Sarabel Barrios, eller Sara som hon hellre kallar sig, hjälpte Elena att organisera första träffen.

Sara, som kommer från Costa Rica, bor med sin svenska pojkvän Emil i Falun.

I slutet av april delade de ut flygblad och satte upp lappar på bland annat högskolan och Ica med inbjudan till första mötet. Det var många som ringde och visade intresse, men inte kunde komma till första mötet.

- Gruppen kommer säkert att växa när fler får reda på att den finns, tror Elena. Och alla behöver ju inte komma varje gång, utan man kan välja de aktiviteter man är intresserad av. Ett sätt att hålla sig informerad är genom gruppens hemsida, som Elena uppdaterar varje gång något händer.

Förutom torsdagsträffarna ordnas fler aktiviteter allt efter önskemål eller när tillfälle ges. Som i fredags kväll, då det var salsanatt på Palatset.

- Vi behöver få tillfällen att prata vårt språk för att inte glömma det, säger Sara, som blandar spanska, svenska och engelska när hon pratar med sin pojkvän. Att träffa andra spanskspråkiga är också ett sätt att må bra och trivas, tillägger hon.

ELISABETH ERLANDSSON KAUFMANN

Mer läsning

Annons