Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En salig blandning jubilerar

Annons

Den mera synliga delen av festen äger rum på Grangärde kyrkokörs hemmaplan, för att tala i sportiga termer, och där bjuds deltagarna i den historiska festen på en mässa som innehåller sång - fattas bara - musik och dans.

För det sistnämnda svarar dans-are från Hörkens Bygdedansare.

Själva mässan heter "I välsignan och fröjd", en folkmusikmässa med text av välkände visskaparen Alf Hambe och med musik av Hans Kenemark.

Dagens upplaga av kören är en blandning av verkliga veteraner och mera "färskt" folk, men i ärlighetens namn är det inte särskilt svårt att hitta en viss övervikt för de förstnämnda, många med meriter från olika musikal-iska sammanhang.

- Så länge rösten håller och jag inte tappar alltför många toner kan man vara med, säger Rune Karlsson. Rune är den verklige veteranen i sammanhanget. Började 1944 när "kantorn" drog i gång verksamheten.

Med "kantorn" menas Carl Oskar Jacobsson om man är en någorlunda mogen Grangärdebo.

Om honom kan man läsa i praktverket "Körsången i Sverige", från tidigt 40-tal, att han var född i Jönköpings län 1901 och startade Grangärde kyrkokör 1927. Han var också den som startade kören i Trönö kyrkokör - Nathan Söderbloms hemförsamling - och ledde denna 1924-1926, så han var "varm i kläderna" vad det gällde körledarskap när han dök upp i Grangärde.

Jacobsson drog i gång verksamheten och samlade dessutom ett antal ungdomar från Sunnansjö till en hembygdskör 1944.

- Antagligen var det väl meningen att vi skulle vara ett slags förstärkning för kyrkokören, säger Rune med ett leende.

Jo, Rune har sett dem komma och gå, både korister och ledare. Carl Oscar Jacobsson, Gunnar Otz, Tage Sterner, Klint Kerstin Karlsson (Jattu), Sören Ekebjörns, Monika Pettersson och vikarier som Sigurd Karlsson (med Donald Häggkvist vid orgeln) och Bengt Brandt (med dotter Anita vid klaviaturen).

Anita var för övrigt vikarie på orgelpallen i kyrkan redan som 13-åring, så en viss vana vid lokaliteterna fanns det hos Karins och Bengts jänta från Ställberget.

På lördag är det alltså dags att fira de 75 år som förflutit sedan Carl-Oscar Jacobsson bytte sin kör i Trönö mot den i Grangärde.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons