Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En säker backe"

Annons

Niklas Nilsson kom vid sidan av den pistade delen och träffats i huvudet av en sten, som kom i rullning.

Dåvarande driftchefen vid Idre fjäll hörde till dem som vittnade under måndagen. Han ansåg att Chocken var en säker backe och att säkerhetsfrågor diskuterades mycket vid fjällanläggningen.

- Vi tog hjälp av Speedski-landslaget, berättade den driftansvarige.

- Ju brantare en backe är, desto säkrare, eftersom om du faller följer du fallinjen och hasar rakt ner, sade mannen.

Målsägarbiträdet Lena Ebervall läste högt ur Naturvårdsverkets anvisningar över hur skidbackar ska byggas, en skrift som den driftansvarige sade sig ha läst.

- Under vissa förhållanden avråder man från lösa stenar vid sidan av pisten. Gjorde du den bedömningen? undrade Ebervall.

- Lösa och lösa... Det blir sprickor i ett berg som man sprängt i och visst kan det lossna en sten, men jag såg ingen risk, förklarade mannen.

Chefsåklagare Olle Sohlberg undrade vem som hade ansvar för området närmast intill pisten och fick en motfråga till svar:

- Vem har ansvar för träden och stenarna vid sidan av en väg?

Åklagaren undrade också vart den skidåkare tar vägen som inte åker rakt ner i Chocken utan gör en sväng i den brantaste delen.

- Man ramlar ju då och åker neröver, svarade den driftansvarige.

Uppenbart är det en felbedömning, eftersom dödsolyckan faktiskt inträffat och det på ett annat sätt, påpekade Olle Sohlberg.

Han undrade också varför man bara pistar två meter från bergskanten vid Chocken.

- Det blir en kant på alla backar. Det är för att inte maskinerna ska ta i lyktstolpar och sådant, svarade mannen.

Två vittnen är kallade till tisdagsförmiddagen. Därefter är det dags för slutanföranden i målet, som alltså avslutas under tisdagen.

Rättegången inleddes förra måndagen på plats vid Chocken och fortsatte därefter vid Mora tingsrätt. I går hölls vittnesförhör med två polismän. Dessutom hördes en representant för en underleverantör, som skötte sprängningsarbetena åt byggherren, Skanska och en pistör, som varit skotervakt när olyckan skedde.

Båda lämnade vittnesförhör kring säkerhetsaspekterna. Dessutom vittnade den man som besiktigat backen när den var klar, en chefredaktör för en skidtidning samt den man som ansvarade för liftar och pister vid Idre fjäll när olyckan inträffade.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons