Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rymdresa till Mars

Annons

På plats under dagen fanns låg- och mellanstadieelever från Sunnansjö skola, Siljansnäs skola, Bjursåsskolan, Mats Knutsskolan och Gruvrisskolan i Falun samt från Kvarnsvedens skola.

I tre grupper rörde sig eleverna mellan olika stationer.

I Robolab träffade tidningen bland andra Frida Jansson och Mattias Nygren från Bjursåsskolan.

De hade fått en robot som de sedan, med hjälp av datorn, programmerade för att utföra tre olika uppdrag: att åka nedför en ramp, att ta bort "stenar" från en solcell samt att skjuta upp en katapult.

- Det är inte alls svårt. Det gäller bara att tänka till, säger Frida Jansson.

Till skillnad från Mattias Nygren hade hon aldrig tidigare programmerat robotar. Men besöket på Framtidsmuseet gav mersmak:

- Det här var så roligt att jag kommer fortsätta med robotar, säger hon.

I experimentverkstan var Michael Pettersson i full färd med att visa eleverna från Sunnansjö hur det går till när en astronaut skickas ut i rymden utan rymddräkt.

En kokosboll fick till elevernas stora förtjusning föreställa den stackars astronauten som bara blev större och större och hotade att explodera, ivrigt påhejade av eleverna.

- Huvudorsaken till att man använder rymddräkt är just att man inte ska explodera, berättar Michael Pettersson.

I planetariet lärde sig eleverna mer om planeten Mars i synnerhet och om vårt solsystem, stjärnor och planeter i allmänhet.

Erika Zakrisson och Maria Johansson visade också hur kommunikation i rymden går till och vad som kan hända om det inte fungerar.

I dag, fredag, kommer länets högstadieelever att finnas på Framtidsmuseet för att lära sig mer om rymden.

Initiativtagare till projekt Uppdrag Mars är Naturresurscentrum i Dalarna som vill väcka intresse för rymden.

- För att förstå livet på jorden och hur viktigt det är att vi handskas med våra resurser på ett förnuftigt sätt kan kunskap om rymden göra oss mer varsamma, säger Anders Sundvall på Natur-resurscentrum.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons