Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rumpnisseskräddare

Annons

I dagarna lägger Gudrun Svensson sista handen vid sin senaste kreation till Ronja Rövardotter som snart har premiär i Falun. Hemma i ateljén i Ulvshyttan hänger mängder med kläder för Ronja, rumpnissarna och alla de andra karaktärerna. Nu ska hennes arbete vidare till Falun och de sista repetitionerna.

Här i sin stora ljusa ateljé får Gudrun utlopp för sin skaparkraft.

Hon är textillärare i grunden som fått chansen att utöva sin favoritsysselsättning - att skapa kläder. Det märks i ateljén där tyger, hattar, skor, trådrullar, saxar, bilder och kläder samsas på borden där Gudrun klipper och syr.

- Det började med att jag hjälpte till vid olika föreställningar. Sedan dess har det rullat på. Det är mycket inspirerande.

Gudrun bröt upp från Borlänge där hon arbetat som både textillärare som speciallärare. Tillsammans med maken Jan köpte de en gammal gård på Skaraborg i Ulvshyttan, som nu är upprustad. Här har de var sin ateljé med möjlighet att odla sina intressen.

Den senaste uppsättningen till Ronja Rövardotter har allt man kan begära i klädväg.

- Tyvärr vill jag inte att ni avslöjar allt inför premiären, säger Gudrun och gömmer undan kostymeringarna till de små rumpnissarna.

Det är säkert inte sista gången vi hör talas om Gudrun Svensson och hennes ateljé i Ulvshyttan. Efter pensioneringen är hon fri att lägga sina krafter på det som värmer både henne och publiken.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons