Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En röst kan avgöra Orsas styre

Annons

När de sista post- och utlandsrösterna räknades på onsdagen kunde frågetecknen från valnatten inte rätas ut fullständigt. Mycket talar för att det blir socialdemokraterna som tillsammans med vänstern och miljöpartiet får en majoritet, men det kan också gå åt andra hållet.

Valsedlarna går nu till länsstyrelsen som gör en sista granskning. Om spi får en ogiltig röst godkänd och s samtidigt inte får fler än tre godkända, så tar spi ett mandat från s. Då skulle det så kallade vänsterblocket förlora sin majoritet.

Men eftersom den borgerliga gruppen inte heller har majoritet kommer spi eller Sverigedemokraterna att kunna få en vågmästarroll.

Om mp får två ogiltiga röster godkända och s inte mer än fem godkända då får de gröna ytterligare ett mandat och spi blir utan. Då kvarstår vänstermajoriteten med försvagat vänsterparti och oförändrat socialdemokratiskt parti och lika oförändrat miljöparti.

- På länsstyrelsen godkänner vi regelmässigt röstsedlar som de kommunala valnämnderna underkänt. Därför kan det bli förändringar när vi är färdiga, säger Lars Gustavsson, ansvarig för valfrågor på länsstyrelsen.

Han räknar med att ha ett slutresultat på lördag. Det kommer alltså att bli fortsatt nagelbitning i partiledningarna. Möjligen kan slutresultatet också innebära helt nya majoritetslösningar i kommunalpolitiken.

Det enda som är helt klart är att allt är oklart.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons