Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En röst från sagornas värld

Annons

Han har en del att stå i.

Den specialskrivna 50 minuter långa monologen med namnet "Berättelser om livet, döde och kärleken" kan bara framföras på måndagar och tisdagar. Resterande del av veckan ägnar Per Ragnar sin tid åt musikalen "Sol, vind och vatten" om vännen Ted Gärdestad.

Å andra sidan är det stunderna på hotellrummet som ger honom tid till vila. Hemma ser han sig tvungen att ställa sig på köksgolvet att repetera, eller att ta hand om minstingen.

- Visst är det stressigt. Men gör man det så gör man det och då ska jag vara 100-procentig.

På tisdagen, inför omkring 50 personer som känns som fler i det lilla biblioteksutrymmet, är han 100-procentig. Brasklappen om att det är först efter 15-20 föreställningar som materialet sitter, känns onödig.

Genom att förställa rösten, ge de olika karaktärerna unika nyanser, levandegör han monologen in i minsta detalj.

Trots att de flesta i publiken säkerligen känner igen många av berättelserna, såsom Kejsarens nya kläder och Flickan med svavelstickorna, sitter de som trollbundna.

- En monolog är nog det mest krävande man kan göra som skådespelare. Man har ingen att ta hjälp av om man kommer av sig, säger Per Ragnar själv några timmar innan föreställningens början.

Han är ändå väl bevandrad på området och gjorde för ett antal år sedan monologen Hitler, som han fick lysande recensioner för.

Och enligt honom själv är det de onda rollerna folk på gatan mest känner igen honom för.

- För ungdomarna är jag främst psykopaten Sten Frisk i tv-serien Tre Kronor.

I efterhand har han kunnat se otäcka likheter mellan denna karaktär och händelserna i Knutby.

Även om han är skådespelare och författare, vill han gärna klämma in ännu en titel; journalist. Han är ständigt nyfiken och hittar inspirationen i verkligheten, och eländet, runtom.

Han tar upp det faktum att arbetslösheten är större än vad Göran Persson vill medge, att företagen flyttar utomlands och att dagens ungdomar en dag kommer att få slita häcken av sig för att försörja den åldrande generationen.

- Det är ingen vacker värld, säger han.

Men även om just detta är budskapet i delar av H.C Andersens berättelser, ser besökarna nöjda och belåtna ut när de lämnar biblioteket på tisdagskvällen.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons