Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rosa resa i krigets skugga

Annons

Kjell Winlöf har i flera år varit chaufför för de berömda rosa bussarna som drar på turné runt om i världen. På söndag inleds en av de mer dramatiska turerna då Kjell ansluter till en grupp på 50 resenärer som nu sitter i en buss utanför Istanbul. När Kjell Winlöf tar över ratten ska han köra bussen genom Syrien, Jordanien och Egypten.

- På onsdag korsar vi gränsen till Syrien. Då börjar en spännande del av resan, berättar han.

Resrutten är planerad till att gå bara 30 mil från gränsen till Irak. Kjell och hans reskamrater är medvetna om att det kan bli mycket dramatiskt om USA bestämmer sig att samtidigt anfalla landet.

- Ja, därför har vi noga följt nyheterna från USA. Samtidigt har vi gjort upp planer för hur vi snabbt ska kunna lämna området i fall det blir allvar.

Kjell Winlöf berättar om flyktvägar som antingen går via Turkiet och upp till Grekland. Eller så tar man båt från Syrien till Cypern.

- Det kan bli så att Syrien stänger gränsen till Turkiet, som ju är ett Nato-land.

Kjell Winlöf menar att det vore en mardröm om USA började bomba Irak samtidigt som de reste genom gränsområdet.

- Tidigare, när Sverige inte var med i EU, betraktades vi som ett neutralt och vänligt land. Men efter EU-inträdet har mycket blivit betydligt besvärligare. I många länder har man gemensam syn på Sverige, England och Frankrike eftersom vi ju alla är med i EU.

Men samtidigt är detta inte första gången som Kjell Winlöf styr sina rosa bussar genom farliga områden. Tidigare har han exempelvis åkt genom Irak och Iran när de båda länderna befann sig i krig. Han och också kört igenom norra Pakistan, som betraktas som mycket farligt område.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons