Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rödgul pärla i Liljan

Annons

Många har säkert sett det vackra badhuset i rött och gult som ligger likt en kinesisk pagod i sjön Liljan, granne med lekstugan i samma stil dit man når via en välvd bro. Om inte annat syns det från tåget som passerar sundet mellan Liljan och Runn.

- Här trivs hela familjen och hit kommer grannar och andra vänner. Här sitter damerna nakna och solar. Blir de för varma är det bara att gå nerför stegen här och simma ut i vattnet, visar Clas Yngström som kan tacka farfar och hans studiekompis, geniet Lars Israel Wahlman, för Norhagas mycket speciella arkitektur.

- Det här var det första han gjorde och här fick han rocka loss ordentligt. Resultatet blev 500-procentig nationalromantik.

Det finns många detaljer att beskåda, böjda och karvade i olika former. En trästång i taket är gjord för gymnastiska övningar. Bad och hälsa hör ju samman.

Clas anser också att badhuset kan användas av äldre som vill vara ifred en stund. Helt enkelt en lokal för eftertänksamhet.

- Här kan man koppla av och bara njuta, säger han och tittar lyriskt ut över sjön som glittrar i solskenet.

Den handkluvna perten på badhustaket, som lades om för några år sedan, kommer att hålla i 90 år och själva byggnaden hissas upp varje höst för att inte ta skada.

Detaljerna i badhuset är fascinerande. De röda knopparna är inte enbart tänkta till att skänka skönhet åt bygget. De är också användbara att dyka efter, informerar Clas och lyfter av den kägelformade knoppen.

- Ett badhus kan inte vara mycket svårare att bygga än ett dass, säger optimisten Clas.

Mer läsning

Annons