Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktigt smutsig historia

Annons

Vem har ansvaret för de arbeten som Vägverket eller dess entreprenörer gör på vägarna, ja det kan man verkligen fråga sig, det verkar då som Vägverket inte har något ansvar.

Upprinnelsen till denna fråga är en minst sagt otrevlig färd på en nytjärad, blöt väg, 270 mellan Norberg och Hedemora en regntung och skum julikväll förra året. Efter hand som vi åkte såg jag i backspeglarna att vår husvagn blev alltmer skitig men tänkte inte mer på det än att det var ovanligt mycket smuts på vägen.

Längre fram var vägbanan översållad med små klumpar som vi funderade vad det var, kanske barkbitar eller något liknande. Det var inte så roligt att komma hem och se hur bil och husvagn såg ut efter den färden. Något så skitigt är det sällan man ser, totalt svarta av tjära, det rann tjära från både bil och husvagn, stora pölar av tjära bildades under dem, tjäran hängde i stora klumpar från däcken, ja det var en bedrövelse att se.

Nåväl, dagen efter var det bara att sätta igång och tvätta och plocka tjära där den stelnat och satt kvar, familjen fick lov att ägna hela den dagen till rengöring av ekipaget. Att en och annan svordom över Vägverket yttrades den dagen är ingen hemlighet. Medan humöret var i topp var det lika bra att försöka få tag på någon ansvarig på Vägverket, och efter lite ringande lyckades det, fick då beskedet att vid läggningen på den nämnda vägen hade tjäran inte stelnat på grund av för mycket regn, tjäran var löslig i vatten.

Personen i fråga uppmanade då mig att skicka in ett skadeståndsanspråk till Vägverket för att få ersättning för de uppkomna kostnaderna, så gjordes också. Vad händer sedan, jo ett brev från Vägverket dimper ner i brevlådan och där står att man beklagar de olägenheter som drabbat oss, men skriver samtidigt att inga fel begåtts och de därför inte behöver betala ut någon ersättning. Efter flera kontakter och överklagande kan jag bara konstatera att Vägverket inte tar sitt ansvar.

Fel eller inte fel vid beläggningen det lär vi aldrig kunna reda ut eftersom olika uppgifter förekommer vid olika tillfällen. De turer som varit i ärendet tar för stor plats att skriva om, men kontentan av det hela måste bli att alltid ha vittnen med som hör vad som sägs eller spela in samtalen på band-spelare.

Bertil Eklund Långshyttan

Mer läsning

Annons