Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktigt matglad dag

Annons

För några år sedan kom en rapport från Socialstyrelsen som visade att många äldre och sjuka är undernärda, eller ligger i riskzonen för att bli det.

Resultatet blev riktlinjer för hur maten inom vård och omsorg ska se ut.

Något som landstinget Dalarna nu tagit till sig och börjar genomföra under hösten.

- Målet är att minska problemen med näringsbrist hos våra patienter. Inte minst för bättre välbefinnande och möjlighet att bli frisk snabbare, säger Astrid Höglund och Agneta Ängsås på landstingets kostcentrum.

Berit Gesar och Åsa Hyttsten, som jobbar på ortopeden, avdelning 17, på Falu lasarett, stöter ofta på undernärda patienter.

- 70-80 procent av våra patienter riskerar att drabbas av undernäring, under eller efter vårdtiden, säger de.

- Det är inte alls ovanligt att en äldre patient med höftfraktur väger omkring 40 kilo.

På avdelning 17 har man redan infört ett system för att väga nya patienter. Ett sätt att se vilka som behöver extra hjälp med kosten.

I form av ett projekt har avdelningen också avsatt personal till att ta hand om dem som har det speciellt jobbigt, när maten inte smakar alls.

- Vi har suttit med dem, pratat och kanske matat. Och då har maten gått ner till slut, säger Åsa Hyttsten.

Landstingets nya riktlinjer går ut på att alla patienter ska få mat som motsvarar just deras behov. Olika rekommendationer till olika grupper av patienter.

Kosten förstärks, så att man inte behöver tvinga i sig så stora portioner, för att få i sig tillräckligt mycket näring.

- Det kan till exempel handla om grädde i såsen eller en berikad dessert, förklarar Astrid Höglund.

Undernärda patienter får också näringsdryck till mellanmål.

Förutom frukost, lunch och middag kommer sjukhusen också att erbjuda tre mellanmål. Det sista vid 21-tiden på kvällen för att nattfastan inte ska bli för lång.

Erfarenheterna från Måltidens dag på torsdagen - roligare och färggladare dukning, glas på fot - kan också komma att tas tillvara.

- För i dag har alla ätit ordentligt, säger Berit Gesar.

Måltidens dag återkommer varje år under olika teman. I år var det "mat på sängkanten/den efterlängtade måltidsstunden" som skulle uppmärksammas.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons