Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktigt ihålig teori

Annons

I en essä om "Det falskas kraft" diskuterar Umberto Eco den påverkan falska och felaktiga idéer har haft, på både gott och ont.

Christoffer Columbus var en dålig vetenskapsman och trodde att jordens omkrets var betydligt mindre än den faktiskt är. De lärde i Salamanca kunde räkna fram omkretsen mera exakt och insåg att det var vansinne att åka västerut för att komma snabbare till Indien.

Nåväl, Columbus gav sig iväg uppfylld av en helig eld och på vägen stötte han på Amerika.

En historia, med betydligt mörkare klangbotten, är hur de livaktiga hemliga sällskapen och det omfattande pamflett- och romanskrivandet på 1700- och 1800-talet kom att generera det famösa "Sion vises protokoll". Det går att visa hur fragment från olika traktater och litterära försök ledde fram till en text av antisemiten Peter Ivanovic Rakovskij. Det är denna text som inspirerar en kringvandrande munk att publicera och kommentera Sion vises protokoll. Trots detta betraktas skriften av allt för många som en urkund där judarna avslöjar sina ondskefulla planer.

Av alla märkliga idéer som virvlar förbi i essän finns en om att jorden skulle vara ihålig.

Mycket konstigt och bisarrt har jag stött på, men detta har hittills undgått mig. En slagning på internet visar att det inte rör sig om någon enskild knäppskalle, utan att anhängare till idén finns spridda över hela världen. En sökning på Google på "hollow earth" ger drygt 38 000 träffar.

Teorin går i korthet ut på att jorden är ihålig. Jordskalet är omkring 130 mil tjockt och det finns stora hål som leder in i underjorden vid nord- och sydpolen. På insidan av jordskalet finns hav, land-massor, skog, djur och växter samt ett ädelt och högre utvecklat folkslag. I mitten av den ihåliga jorden ståtar en liten sol, som ger ljus och värme.

Teorin förklarar mycket. Norrsken är ljus som tränger upp ur hålet vid nordpolen. UFO:n är skepp som våra andligt överlägsna bröder i jordens innandöme använder för att hålla koll på oss. Det stolta mayakultur som plötsligt försvann tog sin tillflykt till jordens inre. Likaså flydde Hitler, med sin sista bataljon till insidan av jorden i krigets slutskede...

Det som är så fascinerande är att så många uppen- barligen tror och ägnar sina liv åt denna teori.

På en hemsida berättas om en expedition som slutgiltigt och en gång för alla slå fast att teorin stämmer. En rysk atomisbrytare ska chartras och den som känner sig hågad kan anmäla sig till denna historiska expedition.

Man kan fråga sig om denna uppenbart tokiga teori fungerat som en drivande kraft?

Tja, teorin har sina rötter några sekler tillbaka i tiden. Bland andra den berömde astronomen Halley, fascinerades av idén, liksom matematikern Euler.

I början av 1800-talet inspirerades en redaktör i USA, Jeremiah Reynolds, så mycket av idén att han lycka utverka federalt bidrag till en expedition till Antarktis.

Han kom inte tillbaka med några bevis att jorden var ihålig. Än mindre hade expeditionen hittat någon nedgång till underjorden. Däremot kom de tillbaka med upplysningen att Antarktis inte bara var is utan en kontinent.

Fotnot: Umberto Ecos essä "Det falskas kraft" finns i boken Tankar om litteraturen, Brombergs Bokförlag 2004. Boken recenserades i denna tidning den 9 augusti.

AFRIKANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons