Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig kämpe vann

Annons

För två år sedan var Benz, 5 år, lite oförsiktig och gick ut på vägen. En bil körde på honom. Benz miste ett öga och tvingades vila.

För fem veckor sedan började han träna inför lydnadstävlingen för hundar. Benz som för övrigt också blev av med en tand under träningen, var i fin form och lyckades kamma hem segern i den högsta klassen i tävlingen.

- Jag är jätteglad och förvånad, säger Sofia Axelsson.

- Han kan bara han vill, och vill han inte så är det bara att gå av planen. Han är sin egen lilla boss. Han är ju en terrier, säger hon med ett leende medan Benz håller på och attackerar en gummielefant.

Sofia var väldigt nervös inför tävlingen. Det innebar att hon ändrade sinnesstämning. Och då tycker hunden att matte beter sig konstigt. Det påverkar i sin tur hunden.

- Men, det är tjusningen, att man inte vet hur det ska gå, säger Sofia

Ett annat duktigt par var Raimo Mikkola och 6-årige schäfern Onnie. De kom tvåa i klass tre, efter Benz med matte.

- Det ligger oerhört många timmar bakom. Onnie följer alltid med mig när jag är ute och springer och då brukar vi träna efter vägen. Han är en riktig guldklimp, säger Raimo förtjust.

I lydnadstävlingen som anord-nades av Borlänge Brukshundklubb deltog 21 hundar. De tävlade i klass ett, två och tre.

Den sista var mest avancerad och krävde många timmars träning och bra samarbete mellan hund och ägare. Annars blev det bottenbetyg. Domarna bedömde efter en skala mellan 0-10. Och de lade märke till minsta fel.

Hunden skulle röra sig på rätt sida om ägaren, göra exakt som ägaren ville, lyda utan att tveka. Samtidigt hålla ett högt och jämnt tempo.

Bland många saker som man skulle tänka på.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons