Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig kalldusch

Annons

Förra året fick kommunerna ökade skatteintäkter på grund av förändringarna i pensionssystemet. I budgetpropositionen för förra året gjordes en preliminär justering av de generella stadsbidrag som kommuner och landsting får för att neutralisera effekterna av förändringarna. Staten minskade stadsbidragen med nära 5,4 miljarder kronor.

Men det gjordes aldrig någon slutlig reglering. Den föreslås nu i vårpropositionen och den vill regeringen ska omfatta både år 2003 och 2004. På ett bräde minskar regeringen därför stadsbidragen till kommuner och landsting med 2,6 miljarder kronor. Och det här kommer som en kalldusch för kommun- och landstingspolitiker.

Dalakommunerna förlorar i ett slag drygt 54 miljoner kronor och Falun mest, nära 10,8 miljoner kronor. Och det i ett läge när kommunen redan innan ser ut att få ett underskott i år på 61,4 miljoner kronor.

- Detta är för djävligt. Det här kan inte landets kommuner acceptera. Nu måste hela Kommunsverige resa sig och protestera, säger Dan Westerberg.

Att regeringen slår till så här mitt under kommunernas budgetår handlar inte om något annat än att den vill klara sina egna utgifter och rädda sitt eget budgettak, anser Dan Westerberg.

- Och samtidigt finns ju det balanskrav som regeringen ålagt kommunerna. Vi får inte överskrida våra budgetar och så klämmer man åt oss så här. Regeringens agerande är för mig fullkomligt obegripligt, säger han.

På tisdag skulle kommunledningen summera ihop budgetdiskussionen inför nästa år och börja lägga en ny budget. Det här dråpslaget kommer säkert att påverka även nästa års ekonomi, tror Dan Westerberg.

Vad man ska göra åt årets befarade underskott som nu späds på med ytterligare nära 10,8 miljoner kronor har Weterberg för dagen ingen aning om. Alla styrelser och nämnder är redan ålagda att spara in sina redan kända underskott.

Om det lyckas visar sig senare i år. Hur resten ska klaras torde bli föremål för diskussion i kommunfullmäktige nästa torsdag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons