Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resglad 85-åring

Annons

- Afrika lockar och jag vill återvända dit, berättar Anna när vi träffar henne inför en kortresa - till Linköping.

Anna är född på Sollerön och som 15-åring började hon plugga vid Mora folkhögskola.

- Egentligen skulle man vara 16 år, men att jag var för ung upptäckte skolledningen först ett år senare och då var jag ju behörig, berättar Anna som efter studierna här fick kontorsjobb hos kooperationen på Sollerön.

- Sedan reste jag ner till Tibro och fick jobb som administratör inom möbelindustrin. På den tiden var det lätt att få jobb och när jag undrade om arbetsgivaren inte ville se mina betyg viftade han avvärjande. Det behövdes inte.

Det fanns lite äventyrslystnad i Anna Arvelin redan i ungdomen. Plötsligt bestämde hon sig för att säga upp sig från jobbet i Tibro och i stället bar det iväg till den svenska fjällvärlden.

- Jag hade hunnit gifta mig och min dröm var att jag och min man skulle ta hand om en av STF:s fjällstationer, berättar hon.

Så blev det nu inte. I stället bar det av söderut igen. Anna utbildade sig till sjukvårdsbiträde och arbetade bland annat i Skövde och Karlsborg.

Sedermera hamnade hon åter i Tibro där hon var bosatt till 1991 då hon flyttade hem till Sollerön igen. Anna hade då varit änka sedan 1982.

- I Tibro var jag flitigt engagerad i motions- och sällskapsdanser och hade man inte startat upp liknande verksamheter i Mora hade jag aldrig flyttat hem.

- Det var SPF på Majstångsbacken som började ordna övningar i internationella danser, sedermera blev det liknande verksamhet även på Sollerön. Dansen förde mig alltså tillbaka till hembygden.

Anna har tre barn. Ett av dem är bosatt på Sollerön, de övriga två bor i Örebro respektive Skövde.

För en tid sedan lämnade hon Sollerön och bosatte sig i centrala Mora tillsammans med sin sambo Nils-Erik Karlqvist.

Tillsammans gjorde paret en bilresa genom Europa i fjol och färdades totalt 624 mil. Detta för att komma in på resorna, ett av Annas favoritintressen. Kina och transibiriska järnvägen har hon upplevt liksom Kenya i Afrika dit hon reste i 80-årsåldern och levde ute i bushen i ett av masaiernas tältläger.

- Ett lejon rev en zebra bara 300 meter från lägret. Det hände under nattmörkret. När vi besökte platsen dagen därpå fanns bara en liten del av zebrasvansen kvar.

Resan till Afrika anordnades av tidningen Vi och deltagarna fick se och delta i olika projekt som bland annat består i att bromsa upp öknens utbredning genom plantering av träd och buskar.

- Jag är fast besluten om att återvända till Kenya igen för att bland annat se hur projektarbetet lyckats, säger Anna bestämt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons