Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa till folkhemmet

Annons

De småfryser i den grå februarilördagen. Men det är ett glatt huttrande - förväntansfullt och lite fnissigt väntar de utanför de två dubbelvåningsbussarna. Får sina biljetter, tar plats, stuvar småpratande in sina pinaler in till sätet och inväntar avgång.

Klockan närmar sig halv tolv och Birgitta Jansson kollar att alla är med, ropar upp namn och ber alla kolla att de inte saknar någon. 121 personer ska se Jerry Williams nostalgitripp "Jerka" på Göta Lejon i Stockholm. Men först ska de resa, umgås, fika och kanske dricka en coca-cola eller något annat i baren på teatern, innan ridån går upp. Ett halvt dygn senare ska alla vara tillbaka hemma, lite trötta men uppspelta med en massa upplevelser rikare.

Birgitta Jansson har ordnat teaterresor sedan 1996.

- Hon är teaterföreningen, anförtror ordförande Lennart Berg i en paus.

- Förstår inte hur vi skulle klara oss utan henne, säger Berg.

Den första resan gick till Göteborg, till Operahallen, Sedan dess har det blivit två-tre resor per säsong.

- Vi var till Chess i höstas, då hade vi full buss. Nu har vi två, konstaterar Birgitta och funderar över hur hon ska kunna överblicka att alla verkligen kommer med efter stoppen, att allt fungerar.

I Lernbo griper hon mikrofonen.

- Hallå hallå, jag ska be att få önska välkomna och hoppas att ni ska få trevligt med Jerka, inleder hon, innan hon ger lite praktisk information om dagens schema.

En liten monitor intill chaufför Lars-Åke Westling visar passagerarna på övervåningen. De ser ut att må fint. Stämningen i bottenvåningen är glad och snart hörs till och med hurrarop.

Karin Wiktorsson firar sin 64-årsdag med en teatertur tillsammans med vänner. Barbro Romlin, Siv Lindal och Maivor Holmgren sitter tillsammans med Karin strax bakom förarkupén. De tindrar i kapp med glittret i teaterläckra toppar och vackra figursydda kavajer.

- Vi har skålat i champagne för att fira, berättar Barbro.

Jerry Williams är en favorit.

- Men vi har hört att man ska ha öronproppar...

Dagens första stopp i Ekolsund, klockan är 13.30 när två busslaster kaffesugna passagerare hastar in i restaurangen.

- Vi har tre kvart här, upplyser Birgitta.

- Skönt med en liten paus, tycker Anita och Sture Bergström.

Punktligt efter tre kvarts uppehåll är alla tillbaka på sina platser, på väg igen.

Drygt en och en halv timme senare och Göta Lejon lockar med "Jerka" i neon. Efter en kort sightseeingtur på Söder har de båda chaufförerna fått sina passagerare till rätt sida av Götgatan. Med tre långa kliv tar sig alla in i foajén.

Ulrich och Elizabeth Jansson tar en titt på rollistan i entrén.

Ulrich är nästan född in i teaterengagemanget. Via mamma Birgitta började han redan som elvaåring klistra affischer.

- Från 15 till 18 stod han i garderoben och nu är han 43 och står i dörren, har Birgitta avslöjat.

De flesta av teaterföreningens medlemmar har haft sina abonnemang i många år, några har till och med ärvt dem.

Göta Lejons foajé är trång men tilltalande.

- Den var biograf tidigare, kan Lennart Berg berätta.

innan han och makan Gun-Britt lämnade Stockholm för Dalarna för tio år sedan, bodde de i just de här kvarteren.

De tvära trapporna och den starkt sluttande balkongen vittnar om teaterns tidigare bioliv.

Hans och Ulla Holm tittar ut över glittrande lampor och förväntansfulla människor på sin väg upp till de anvisade balkongplatserna. Båda ser fram emot föreställningen.

- Elvis är bäst, men Jerka är stor, konstaterar Hans och får medhåll av Ulla.

Utpräglad jugendstil med stjäntecknen i taket, lampor i form av stålfåglar och traditionsriktig röd sammetsridå väntar där inne. En fullsatt salong och en nästan lika upptagen balkong väntar på att ljuset ska släckas ned.

När Jerry Williams gör entré gör han det till egna klarinettoner innan han börjar berätta.

Med suggestiva trollkonster tar han sedan publiken med på en nostalgitripp, tillbaka till sextiotalet och folkhemmet, till söndagsutflykter med familjen i Anglian, med det hopfällbara campingbordet med tillhörande stolar. Till tv-kannan och Hylands hörna, de sextiotalsblå köksskåpen med skjutdörrar och till vingliga smala soffbord med tidningshylla.

Han har dem fullständigt i sin hand, med Boppers hjälp i "Rockin´Robin", via nackhårsresade "Working class Hero" och "Devil in the sky" med ny politisk mening.

I nästan tre timmar är bussresegänget från Ludvika absorberade i föreställningen, tillsammans med övriga i salongen. Tomas Bolme, Katarina Ewerlöf, Per Eggertz och resten av ensemblen gör ingen besviken. Täta scenbyten med imponerande teknik, läcker ljussättning och en oslagbar kombination av teater och musik gör att också den, som inte råkade vara i "rätt" ålder på sextiotalet, fångas av föreställningen.

Lätt omtumlade tar alla plats i bussarna. Birgitta och chaufför Tomas från den andra bussen gnabbas lite om vägen till Apalby värdshus, strax utanför Västerås. På rull ut ur Stockholm smågnolas det lite här och där från passagerarsätena. Birgitta griper micken igen utanför Rocklunda.

- Nu närmar vi oss Apalby, där vi ska få en liten supé, förklarar hon.

Hungriga resenärer ger sig tacksamt in i värdshusvärmen. I kön till damtoaletten diskuteras föreställningen ivrigt.

- Allra mest imponerande att Jerry Williams orkar, han är på scen hela tiden och ger allt.

- Jag var fascinerad av hans fotarbete.

- Det var så det var, på 60-talet, ler flera.

Marianne minns sin sommarklänning med stora blommor. Då har varmrätten redan avnjutits och 121 nöjda teaterbesökare diskuterar upplevelser och nostalgi över kaffet innan det blir dags att ge sig ut i mörkret igen.

Det är redan midnatt när det blir dags att skiljas åt efter en dag av gemensamma visuella och audiella trivsamheter.

En och en släpps passagerarna av efter önskemål.

- Ta det försiktigt, det är halt. Birgittas och chaufför Lars-Åkes omsorger följer Hans Eklund när han kliver av i Marnäs.

Vid Sporthallen är cirkeln sluten och dagen är över. Det är midnatt och timmarna har flugit. Flera längtar kanske redan till nästa resa, som går till Falun i april.

- Och i sommar hoppas vi på Hemsöborna i Rottneros, planerar Birgitta Jansson och Lennart Berg.

Mer läsning

Annons