Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa som satt spår

Annons

De fyra eleverna Ala Aladin Johar, Ahmed Hassan, Pär Iwers och Abdulwali Kamaludin går tredje året på Hagagymnasiet. De har alla gjort sina specialarbeten inom kursen Krig och konflikt, som är en lokal kurs på Hagagymnasiet.

Under studieresan, som skolan ordnade tillsammans med studieförbundet Bilda, fick killarna vara med om vad de tidigare bara läst om.

- Man kunde aldrig föreställa sig hur det var i verkligheten, säger Ahmed Hassan.

- Jag lärde mig mer under resan än vad jag gjort under hela terminen, säger Pär Iwers.

De fick på nära håll se och förstå vad den omdiskuterade muren betyder för folket. Muren är en barriär mellan Israel och palestinska områden. Enligt israeliska uppgifter sätter man upp den för att minska antalet självmordsattacker i Israel.

- Det är en nio meter hög mur, det finns ingen chans att ta sig över den. Muren går genom trädgårdar och splittrar familjer. Det blir som ett sorts fängelse, säger Ahmed Hassan.

- Vi fick vänta i timmar vid en checkpoint för att komma genom muren, det är något som de tvingas göra varje dag. En gammal kvinna fick vänta i tre timmar för att komma till andra sidan, det är svårt att föreställa sig när man bara kan ta bilen vart man vill i Sverige, säger Abdulwali Kamaludin.

Killarna träffade också skolungdomar, både palestinier och israeler.

- De vet ingenting om vad som händer på andra sidan. Det enda de har tillgång till är deras egna medier och det som står där, säger Abdulwali Kamaludin.

- Det gjorde ont i hjärtat när man pratade med dem, för alla hoppas på fred men samtidigt tror de inte att freden har någon chans, säger Ala Aldin Johar.

Tre av killarna är muslimer och att besöka den berömda moskén på Tempelberget i Jerusalem gjorde stort intryck på dem.

- Det går inte att förklara hur mycket det betyder för mig. Jag är den enda i min släkts historia som har varit i moskén, säger Ahmed Hassan.

Killarna fick också känna på hur det är att ständigt ha militärer närvarande. En felsägning och några knäppta kort höll på att sätta killarna i fängelse. Killarna hade fotograferat varandra en bit från ett militärt område och plötsligt rusade militärer med vapen dit.

- När killen vi var där med skulle förklara att vi var europeiska turister råkade han säga att vi var europeiska terrorister för att han blev så nervös, berättar Ala Aldin Johar.

Killarna greps och förhördes sedan i sex timmar av israelisk militär innan de släpptes fria.

Om en månad tar killarna studenten. Resan har påverkat dem, bland annat har Ahmed Hassan sökt en kurs i biståndsarbete och under våren ska killarna föreläsa på olika platser i Dalarna.

- Vi lovade dem vi träffade att vi skulle förklara för folk hur det är i Israel och det ska vi göra också, säger Abdulwali Kamaludin.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons