Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa bland världens barn

Annons

Det är lite av budskapet i musikalen "Skeppsråttornas världsresa" som under onsdagen och torsdagen framförs av elever och personal på Vasaskolan.

I går bestod publiken av barn från några av förskolorna i Ludvika samt barn på särskolan på Vasaskolan.

I dag fortsätter det med föreställningar för övriga särskolebarn samt, i kväll, för föräldrar och syskon.

Några fler föreställningar är inte inplanerade. Men man vet aldrig, publikunderlag finns för fler "världsomseglingar".

- Vi skulle nästan behöva köra fler föreställningar. Intresset bland mormödrar, farmödrar, andra släktingar, vänner och bekanta är enormt, konstaterar fritidspedagogen Monica Wistrand.

Många vuxna kommer nog att tolka "Skeppsråttornas världsresa" som en musikal om moral och värderingar där alla världsmedborgares lika värde framhålls på ett fint sätt för publiken.

Det är ett av syftena, uppger Monica Wistrand. Urpremiären för musikalen på onsdagsförmiddagen hade föregåtts av oerhört mycket arbete.

- Vi började arbeta med rekvisitan i mitten av förra terminen medan repetitionerna inleddes direkt när vårterminen började, berättar hon.

Det lär ha varit ett styvt jobb med att få allt i ordning. Ensemblen består nämligen av 96 barn och dryga tiotalet lärare, fritids-pedagoger och annan personal.

De har gjort ett bra arbete, sett ur flera aspekter. Den gemensamma sången satt så perfekt som någon kan begära, samtidigt som båten med de tre råttorna var ute på haven och stannade till på Grönland, i Afrika, Amerika och Australien.

Rekvisitan imponerar verkligen. Musikaldeltagarna har fixat till nästan allt som är möjligt att fantisera fram - som palmer, apor, frihetsgudinnan, vindsurfingbrädor och en snösläde. Samt, inte att förglömma, "Vasabåten".

Inne i gymnastiksalen har det ställts i ordning fyra scener, eller skilda delar av världen om man så vill. Invånarna i Afrika och Australien mådde nog bäst i den ganska varma gymnastiksalen.

"Grönlänningarna" måste ha haft det svettigt, synnerligen välklädda som flera av dem var med tjocka pälsimitationer på huvudet, kroppen och fötterna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons