Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa bakåt i tiden

Annons

- Vi kommer även att visa gamla gruvmätningsutrustning, besöksböcker från 1700-talet, där både Gustav III och Karl XIV Johan har signerat med namnteckning.

- Här finns även en kopia av det första dokumentet från 1288, berättar Sven Olsson och Heddi Holmberg från Stiftelsen Stora Kopparberget, som tillsammans med Ingrid Neil och Birger Roth, fotograf från Centralarkivet som håller på att sammanställa utställningen.

I utlandet var markscheideriet - gruvmätningskonsten -en bergsmanskonst. I Sverige kom lantmätarna att bli de som skildrade verkligheten även från ett underjordiskt perspektiv.

- Kartritarna jobbade med livet som insats. De fick begå ed på att deras bedömningar var riktiga, berättar Sven Olsson.

Utställningen omfattar produktioner av några av de skickligaste som Olof Hansson Swart, Thomas Christensson, Olof Nackler, Hans Ranie och Johan Tobias Geisler.

De svenska markscheideriet var faktiskt nyskapande. Redan 1629 ritade Olof Hansson Swart den första svenska gruvkartan över Kopparberget. Han lyckades skapa en överskådlig karta. På hans karta är varje nivå ritad på ett eget blad.

- Det finns många spännande gruvkartor med på utställningen av otroligt skickliga konstruktörer. Ta till exempel Johan Tobias Geisler, som ritade en gruvkarta i början på 1700-talet, han var en mångkunnig man, musiker, diktare och uppfinnare.

- Mångkunnig var de flesta som förärade gruvkonsten på karta, säger Sven Olsson.

Utställningen vid Kopparberget är ett resultat av ett samarbete mellan Stiftelsen Stora Kopparberget och Stora Ensos centralarkiv.

Utställningen invigs på lördag och pågår fram till den 29 augusti.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons