Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rejäl brukspatron och en tuff piga

Annons

Jungfru Klara fick dock dela med sig av huvudrollen till sin halvsyster och Brukspatron Johan Axel Cedercreutz i Gunnarssons spännande skildring.

30-talet åhörare fanns på plats vid arrangemanget som genomfördes med byalagets kulturgrupp och Småskalig landsbygdsutveckling vid rodret.

Det blev en mycket spännande och intressant kväll.

Berättelsen om den tacksamme och rejäle bruksherren och den tuffa pigan gjorde stort intryck på publiken.

Ann-Marie Gunnarsson berättade om hur hon träffade på Jungfru Klaras namn i diverse handlingar rörande Ludvika Bruk och herrgård och hur hennes intresse för denna jungfru väcktes.

Ute i Håksbergs arkiv träffade hon på ett handskrivet, prydligt papper som visade sig vara bruksherren Johan Axel Cedercreutz testamente. I detta var det mycket väl sörjt för trotjänarinnan Klara Hammarins framtid efter bruksherrens frånfälle och hans arvingar fick klart formulerade anvisningar och hur Jungfru Klara skulle ha sin framtid ordnad.

Bakgrunden till testamentet var att Cedercreutz maka avled vid sin åttonde förlossning och att Klara då övertog skötseln av de kvarvarande barnen och hemmet på ett så förtjänstfullt sätt att Cedercreutz beslöt att visa sin uppskattning genom att återgälda hennes insatser för att hålla huset intakt.

När sedan Jungfru Klara sedermera avled visade det sig att Johan Axel Cedercreutz hus kanske inte varit så benägna att fullgöra sin fars idéer, vilket fick hennes halvsyster, soldatänkan Ramkloo, att göra någonting så "oerhört" som att stämma släkten, herrarna på Dalarnas största järnbruk i Ludvika till rättegång för att få sin rättmätiga del i arvet.

Detta skedde i en tid då fattigt folk hölls kort och inte förväntades sätta sig på näsan på makthavarna. Likafullt drev änkan Ramkloo sin sak och lyckades hävda sin rätt juridiskt.

Den ekonomiska vinsten av processen beräknades till ett värde motsvarande 50 kilo smör, men man får anta att hennes seger låg på ett annat plan än det rent ekonomiska.

Ann-Marie Gunnarsson bjöd verkligen sina åhörare på en spännande och intressant kväll och det var bara synd att inte flera Sunnansjöbor tog chansen att höra detta fantastiska stycke hembygdshistoria.

Det är inte alltför ofta hävdatecknarna har uppehållit sig vid händelser som den här. Mest talas det i mera officiella termer, formulerade av "herrarna".

Nu lyftes den uppkäftiga soldatänkan Ramkloo och den generösa bruksherrn Cedercreutz fram i förgrunden utan dramatiska övertoner. Allt detta för att Ann-Marie Gunnarsson råkade få ett gammalt papper, framfallet ur en pappersbunt, i sin hand ute vid arkivet i Håksberg. En lycklig slump, tyckte vi som var i Sunnansjö på måndagskvällen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons