Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rättvisare sambolag hälsas välkommen

Annons

Den sambolagstiftning som vi haft har varit helt orimlig. Vi har haft en lag som gällt för heterosexuella sambor och en annan för homosexuella. Och de senare har haft sämre skydd och rättigheter än de förra. Detta har varit en allvarlig brist i lagstiftningen och som den socialdemokrat jag är känns det särskilt viktigt att driva frågan om allas lika värde, att ingen blir diskriminerad.

Med den nya lagen ökar rättvisan mellan människor väsentligt och jag är både stolt och nöjd över att all kamp för förändring till sist givit resultat.

Till skillnad från den gamla sambolagen kommer även homosexuella sambor från och med nu ha rätt till vissa samhällstjänster som de inte hade tidigare. De kan till exempel söka bostadsbidrag, vilket de inte hade rätt till tidigare och de får som alla andra rätt till anhörigstöd.

Sambolagens syfte är att skydda den svagare parten, att ge ett minimistöd vid dödsfall eller vid en separation.

Det är till exempel vanligt att den ena parten i ett förhållande står för merparten av livsmedelsinköpen och den andra bekostar kapitalvarorna som tvättmaskinen, teven eller andra hushållsapparater som man sen använder gemensamt. Om paret sedan väljer att separera innebär sambolagen att de ska dela lika på de saker som man köpt för att använda i hushållet, oavsett vem av dem som köpte sakerna från början.

Kunskapen om sambolagen, både den gamla och den nya, är ofta ganska bristfällig hos allmänheten. Många har uppfattningen att lagen innefattar mer än den gör. Det finns exempel på sambor som levt i tron att de ärver varandra, vilket sedan resulterat i en svår ekonomisk situation för den efterlevande när den ena avlidit.

Därför har vi socialdemokrater i lagutskottet drivit att det måste gå ut bättre information till allmänheten. Nu har regeringen lovat att dra igång en informationskampanj om vad sambolagen faktiskt innebär.

De skillnader som funnits i lagstiftningen mellan homosexuella sambor och sammanboende av olika kön har varit helt orimliga och jag välkomnar verkligen de nya, mer rättvisa reglerna som inte diskriminerar någon.

ANNELI SÄRNBLAD STOORS

Mer läsning

Annons