Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En råsop mot sitt eget parti

Annons

Lennart Sacrédeus menar att det kristdemokratiska partiet blivit allt för liberalt, och att partiet måste slå vakt om sina gamla ideologiska frågor.

- Utan det har partiet inget existensberättigande.

- Då blir vi ett allmänborgerligt och liberalt parti. Det räcker definitivt med de tre som redan finns, säger Sacrédeus.

Kan man inte vara kristdemokrat om man förespråkar fri abort? Eller om man förespråkar rätten för homosexuella att ingå äktenskap? Eller om man tycker att prostituerade inte ska anses som brottslingar? Eller om man anser att fri tillgång till sprutor för sprutnarkomaner är en bra idé?

- Som individ har man självklart rätt att tycka vad man vill i ett parti. Skillnaden blir när partiet i sig börjar driva dessa frågor, frågor som är väsenskild från den idétradition som var upphovet till vårt parti. Och frågor som fortfarande våra vänner i Norden och på kontinenten ställer sig bakom.

Sacrédeus talar också om att kristendomsfobi och religonsskräck slår rot internt i partiet.

- Jag har alltid påpekat att man inte måste vara troende för att rösta på kristdemokraterna. Men man måste i alla fall begära att man tycker att kristendomen står för något positivt.

Sacrédeus tycker att kristdemokraterna ofta utmålas som intoleranta och diskriminerande människor som bara är till en belastning. Är det inte så, då?

- Vare sig mer eller mindre än andra människor. Exempelvis tycker jag att det är en mycket rimlig uppfattning att jag tycker att äktenskap ska vara mellan man och kvinna. Utan den utgångspunkten garanterar man exempelvis ett barn att växa upp utan mamma eller pappa.

Sacrédeus får i Dagens Nyheter i går svar på tal av partiets riksdagsledamot Ingvar Svensson. Han menar att risken till självutplåning av kd bara finns om såna som Sacrédeus får breda ut sig.

Han menar också att Sacrédeus inte tycks förstå den grundläggande skillnaden mellan religiös och politisk kompetens.

- Ingvar Svensson har räknat sig som partiets chefsideolog länge, och detta var ett väntat svar. Men jag tycker att han duckar för den viktigaste frågan: Om vi ska bli det fjärde liberala, allmänborgerliga partiet, säger Sacrédeus.

- Jag tror jag kan skilja på politik och religion. Politiskt är vi inspirerade av de kristna värderingarna. Men vi använder inte bibeln som lagbok eller uppslagsbok när vi ska forma vår politik.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons