Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rar gäst

Annons

Orsaken var att den mycket ovanliga vita äggretthägern hade landat på onsdagsmorgonen. En ståtlig fågel som enligt expertisen är unik i våra trakter.

- Här i Västerbergslagen har den bara setts vid ett enda tillfälle genom tiderna. Det var i fjol vid Lisjön i Fredriksberg, berättar Bertil Rahm från Västerbergslagens ornitologiska förening.

Tillsammans med ordförande Pelle Adenäs besöktes Staren och det dröjde inte länge innan observationen var bekräftad.

- Det är alltid lika roligt när vi får besök av arter som vi ytterst sällan får glädje att träffa på i våra marker, kommenterar Rahm.

Jim Lindqvist från Söderbärke och Per Johansson från Starbo var de som först upptäckte den ovanliga fågeln.

- Vi var på väg till jobbet vid sjutiden när vi såg den vackert vita fågeln i en vik av sjön. Jag förstod med en gång att det inte var något vanligt besök, berättar Jim.

Hur länge fågeln stannar vid Staren vet ingen.

- Den kan lyfta inom några sekunder eller stanna en vecka eller längre. Det är sådant man aldrig vet, omtalar Bertil Rahm.

Varför den kom till Dalarna nu är svårt att uttala sig om. Varma gynnsamma vindar gör att det då och då kommer enstöringar av olika slag på besök.

Äggretthägern är vanligtvis synlig i södra Europa men har under senare år dragit sig norröver. Observationer har gjorts vid ett tio-tal tillfällen i landet och förutom Lisjön har den setts i Dalarna i trakterna av Hedemora vid två tillfällen.

Det som inträffade i Staren var alltså något mycket ovanligt.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons