Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En räddningsaktion

Annons

Pia Åkerström räknar med att det blir minus i bokslutet i april, som vanligt.

I fjol var första gången på flera år som butiken gick runt. Det berodde på att hon bytte från att tillhöra Matnära till Handlarn, som tar ut lägre serviceavgifter.

Tänger handel servar omkring 250 hushåll i Övertänger och Yttertänger.

Pia Åkerström har jobbat som butiksföreståndare i 16 år, med två deltidsanställda. När tidningen kommer på besök har hon fullt upp. På torsdagarna kör butiken ut mat till ett 15-tal pensionärer som ringer in sina beställningar.

- Kanske skulle jag kunna få bidrag för det, men jag har inte sökt. Vi sökte för 15 år sedan, men då var det för krångligt, säger hon.

De utmaningar hon möter i vardagen delar hon med nästan alla som driver små butiker på landsbygden.

I 16 år har hon arbetat sju dagar i veckan för låg lön. Senast hon tog ut semester två veckor i rad var 1991. Därefter han hon fått nöja sig med tredagarsledigt.

- Just nu känns det tungt, och jag tycker att köptroheten minskar. Visst är det billigare att handla i Falun, men den dagen vi måste åka dit när mjölken är slut, då blir det dyrt. Och den dagen sjunker värdena på husen här ute och det är stor risk att skolan försvinner, för skola och handel hänger nästan alltid ihop, säger Pia.

Höga grossistpriser är också ett problem för de små butikerna.

- Folk tror att vi tjänar mycket på varorna, men vi har dyrare inköpspriser och små marginaler, jämfört med dem. Jag räknar om för att inte ligga för högt, och tjänar mindre, säger Pia Åkerström.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons