Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En promenad för fredsarbetet

Annons

Själv är Ziad Alkabbani syrier, född i Damaskus. Han är kontaktperson för Palestinagruppen i Falun, som samlar många nationaliteter.

- Vi är överens om att stödja alla som är villiga att kompromissa för att nå fred, men det palestinska folket tillhör den svagare sidan i konflikten, säger Ziad.

Ziad är ett av dessa brokiga öden som blir en bild av världshistorien: Uppvuxen i Damaskus med palestinska grannar på samma gata. De hade flytt när Israel bildades 1948 och Ziad umgicks mycket med dem och trivdes i deras öppna familj. Han fick demokratiska värderingar och tillhörde oppositionen mot militärregimen.

Efter en svår olycka hamnade han för läkarvård i Moskva. Där stannade han och läste in en doktorsexamen i sociologi. Via flyktingsförläggningen i Hedemora hamnade han som arabisktalande barnskötare i Falun. Nu arbetar han som tolk till ryska och arabiska, men är sjukpensionär på deltid eftersom den gamla skadan gör sig påmind.

Till Syrien får han inte återvända, inte ens för att besöka sin åldriga mor, som gammal aktivist är han portad, vilket gör Ziad förtvivlad. Men han följer utvecklingen via arabiska nyhetssändningar.

- Jag har lyssnat på schejk Yassin många gånger. Han talar om palestiniernas rätt att leva i frihet och uppmanar folk till självmordsbombningar. Eftersom de inte har helikoptrar så får de offra sig själva. Jag tar avstånd från det, men det är lätt att sitta i Sverige och tycka, när man inte blir trampad på varje dag. Själv är jag mera för Gandhis idéer, säger han.

Ziad Alkabbani har en vision av hur alla barn: Judiska, muslimska och kristna ska bygga en gemensam framtid tillsammans. Han tröttnade på att Palestinagruppens folk bara satt och pratade politik. Han ville göra något konkret. Det blir ett motionslopp, en föreläsning och en musikgala nästa tisdag (se faktaruta).

Sedan skulle han vilja arbeta vidare med barn och ungdomar.

- Jag litar på att de vill arbeta för fred. Enda lösningen är om demokratiska krafter bildar ett samhälle som liknar det svenska, säger Ziad.

Tillsammans med ett gäng från Falun kommer han att åka ner till Beirut och se till att hjälpen från Falun når fram till barn- och ungdomscentret i flyktinglägret Shatila.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons