Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En playa av högsta klass

Annons

Mora har fått en playa av högsta klass i Siljansområdet. Det bästa av allt är att den inte kostat en enda skattekrona att anlägga. Pengarna kommer från Trängslets regleringsfond och den fina timglassanden kan sannolikt även ha följt med älven från Älvdalen.

Kommunstyrelsen gjorde på tisdagen ett avbrott i sammanträdet och tågade till Tingsnäs vid lunchtid. Där hade fritidsintendenten Bengt Nordin och manskap från Morastrand dukat upp med information och förtäring. Informationen gällde de muddringsarbeten som gjorts och som givit den långa, fina stranden utmed Tingsnäs udde.

Nordin berättade att 20 000 kubikmeter sand muddrats upp från passager i älven mot utloppet i Siljan. Passager som varit nära att täppas igen av sandfördämningarna. Nu ligger sanden på Tingsnässtranden och friskt vatten kan flöda i alla riktningar.

20 000 kubikmeter stenfri timglassand kan värderas till två miljoner kronor, enligt närvarande expertis. Den volymen har kommunen fått gratis genom muddringen som i sin tur kostat runt en miljon kronor, plus moms. Den summan kommer alltså från reg-leringsfonden och Bengt Nordin ville i sammanhanget rosa den goda relation Mora haft med länsstyrelsen i den här frågan.

Han kunde även informera kommunstyrelseledamöterna om den otroligt fina playa som anlagts ute på Sandholmen efter muddringar där.

Nordin menade att playan vid Tingnäs udde är fullt i klass med vad friluftsbaden Orsa och Rättvik visar upp. Vattenkvaliteten är den bästa tänkbara och han ställer som förhoppning att det här badet på sikt ska bli klassat som "blåflaggsbad". För det behövs en del kosmetika på land.

- Pengar som kanske inte finns idag, men redan i sommar ska playan få toaletter och papperskorgar, attiraljer som tyvärr måste förankras på grund av det förstörelseklientel som roterar i samhället, framhöll han.

Tillsammans med kommunstyrelseledamöterna var han även inne på att gång- och cykelstråket efter Tingsnäs udde borde förses med belysning så att det med behag kan nyttjas året runt.

Kommunalrådet Lars Matsson-Frost, inbiten civilflygare, fyllde nyligen 60 år och uppvaktades av Morastrand med en frälsarkrans. Det ska vara osagt om en fallskärm passat bättre, men även flytvästar brukar tillhöra flygplansutrustningen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons