Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats med dragningskraft

Annons

Det finns få platser med starkare dragningskraft. Ändå är det inte många som besökt Perrabackens magnetiska fält. Oskar Martinsson känner dock till platsen och dit ledde han sina kamrater i ortens bridgesällskap för en avslutning på säsongen.

Uppe på toppen av Perrabacken i Hörken är utsikten så mäktig att man tappar andan. Men det är inte för att blicka ut över Södra Hörken som bridgesällskapet med Oskar Martinsson i spetsen har samlats. De är här för att avsluta säsongen med en utflykt som ska ta dem några hundra meter ned i backen, till en plats där alla kompasser plötsligt slutar att fungera.

Oskar Martinsson har tagit täten och visar sällskapet vägen.

- Nu går vi på kyrkstigen. Förr gick man varje söndag den här vägen ned till kyrkan i byn, berättar han.

Perrabacksgruvan. Här började man redan år 1670 bryta malm. Man fann kopparmalm och järnmalm men även jordstenar av silvermalm. Därför kallas en del av området för Silverhyttefältet.

Drygt 30 år senare hade silvermalmen sinat. Istället upptäckte man en ådra med järnmalm som var starkt magnetisk. Gruvan är numer bara ett stort vattenfyllt hål mitt i skogen men än idag kallas platsen för det magnetiska fältet. Karl-Georg Andersson från Kopparberg hade ingen aning om att platsen existerade.

- Det här var helt nytt för mig, säger han.

Vid platsen har man hängt en spik bredvid ett järnspett för att påvisa magnetismen. Oskar Martinsson har tänkt undersöka saken närmare och tagit med sig en kompass.

- Titta, kompassen fungerar inte. Det är på grund av den speciella malmen i backen, säger han.

Han visar sina nyfikna bridgekamrater hur kompasset blir skvatt galet. Pilarna vet liksom inte vart de ska ta vägen.

Bridgegänget vet dock vart de ska gå. Innan avslutningen är över väntar nämligen kaffe och korv. Och till grillplatsen hittar man utan kompass.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons