Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats i vår mynthistoria

Annons

I dagens debatt om EMU sägs det att ett mynt har två sidor. Men det gäller inte alla mynt - i alla fall inte svenska. Den "silverpenning" som kung Albrekt av Mecklemburg påstås ha slagit i Silvberg i slutet av 1300-talet var endast präglad på ena sidan.

Det pågår sedan många år en strid inom numismatiska kretsar om detta mynt verkligen är präglat i Silvberg eller i Söderköping. Det finns nämligen en urkund som säger att Kung Albrekt lät skicka riddare "Hans" till Silvberg för att "slå penningar lika goda som de i Stockholm".

I Säter startade tillverkningen av klippingar år 1624 och pågick till 1642. Det var inledningen på den storhetstid som skulle komma senare tack vare tillgången på koppar från Falun som var en av anledningarna till att världens största plåtmynt av koppar började tillverkas år 1644.

Inget land har ännu lyckats tillverka större kopparmynt än de svenska på nära 20 kilo. Guldmynt från denna tid saknar nästan helt betydelse i mynthistorien. De ingick oftast som handkassa för kungligheter och andra representativa ändamål.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons