Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats för hemlösa

Annons

Bergsgården ligger i Ovangårdarna i Säter. Det är ett tvåårigt projekt och verksamheten drivs av Hedemoras och Säters kommuner. Hemmet öppnade i maj 2003 och Bengt Eriksson hoppas på att verksamheten ska bli permanent.

- Det är full fart här, en av de boende har fått jobb och två är ute i praktik. Vi har sett goda resultat, säger Bengt Eriksson.

Totalt kostar projektet drygt fyra miljoner kronor, Säter och Hedemora står för hälften och socialstyrelsen går in med den andra halvan under de två försöksåren.

- Verksamheten kommer att utvärderas. Ambitionen är att sätta igång de hemlösa och att de så småningom ska kunna skaffa egen bostad, säger Mohammad Maleki, tillförordnad socialchef.

Definitionen av hemlösa är en aning oklar och hur många bostadslösa det finns i Säter och Hedemora vet ingen.

- Folk tror att de hemlösa sitter på parkbänkarna, men det är inte så enkelt. Ska man räkna in missbrukare och personer med psykiska problem som bor hemma hos sina gamla föräldrar? Jag vet inte, säger Bengt Eriksson.

Under tiden Bergsgården varit öppen sedan maj förra året har 17 personer varit aktuella för en plats på Bergsgården. Nio fick en plats och tre av dem har flyttat, två till eget och en till annat sorts boende.

- Det bästa med verksamheten är att det inte handlar om någon myndighetsutövning. Det är en av orsakerna till varför den fungerar. Många av de här människorna känner sig brända av myndigheter, säger Mohammad Maleki.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons