Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plats där alla kan mötas

Annons

- Jag åker hit när jag har möjlighet, säger Yvonne Classon från Leksboda. Nu har jag inte varit här på fyra veckor. Ändå känns det som att komma hit och fortsätta där det slutade.

Systerstugan har för Yvonne blivit en plats hon återvänder till. En plats att åka till för en stunds avbrott i vardagen. Den lilla röda stugan med vita knutar har funnits alltsedan 1920-talet då bybor lät bygga stugan åt missionsförsamlingen. Där bodde och verkade en sjuksköterskeutbildad församlingssyster. Hon tog emot folk i stugan eller rörde sig runtom ute i byarna. Solveig Kärrbom var för övrigt den sista församlingssystern innan verksamheten av ekonomiska skäl upphörde en bit in på 1990- talet.

Missionsförsamlingen började hyra ut stugan till privatpersoner. Sedan fanns planer på att Svenska kyrkan skulle bygga en kyrka i Tällberg. Det var i samma veva som prästen Sten Boman kom tillbaka från USA. I dag hyr Svenska kyrkan ut Systerstugan till Missionsförbundet och där verkar i dag Sten Boman tillsammans med Solbritt Siljedal.

Onsdagens öppet hus lockade många, flest kvinnor.

- Man känner sig så välkommen här, tycker Bibbi Karlsson, Plintsberg. Det här betyder mycket för mig. Ett smultronställe.

Det pratas, fnittras och skrattas och miljön inger lugn.

- Det de gör är unikt, säger Stina Janke, Rättvik, och syftar på Sten och Solbritt. De tar sig tid. Så här jobbar inte terapeuter annars.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons