Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pärla i sitt slag

Annons

Härom dagen blev jag chockad då jag läste jag i tidningen att verksamheten i Disponentparken ska läggas om och att Agneta och Bengt Frejd är uppsagda från disponentbostaden.

När de tog över parken för många år sedan var den igenväxt och ovårdad. Det krävdes ett konstnärligt öga för att se vad som kunde göras av den och en ohejdad entusiasm och hängivenhet för att våga satsa på att renovera parken och göra den till en sådan oas, som den blivit.

I början arbetade paret dessutom i motvind. Åtskilliga äldre personer i Grängesberg knyckte på nacken med kommentaren "åja, fick vi inte gå där förr så behöver vi inte göra det nu".

För att kunna besegra en sådan inställning och förvandla stället till en plats folk gärna söker sig till krävs inte bara entusiasm utan också hårt arbete, uppfinningsrikedom, en förmåga att kläcka nya idéer och utveckla dem, servicevilja och ett människointresse utöver det vanliga.

Därför har också Disponentparken blivit en pärla i sitt slag, ett ställe dit man med stolthet tar med sig sina gäster från när och fjärran, ett ställe som folk ute i landet och även så smått i utlandet börjat prata om med kommentaren "har ni vägarna förbi måste ni åka dit och titta. Man kan inte tro att det finns något sådant i ett gammalt gruvsamhälle."

Det är också dit många Grängesbergsbor går för att vara med i de olika verksamheter som Agneta har ordnat i kaféet över veckosluten. Lära sig tova, lyssna på sagor, lyssna på musik, tillverka påskpyssel, titta på utställningar av gammalt och nytt, hemslöjdsalster och mycket annat, dricka kaffe, njuta av den fantastiska trädgården, fira midsommar och nationaldagen i anspråkslös skala men med musik, sång och glad samvaro.

Disponentparken har blivit något att vara stolt över, att trivas med, att räkna med som turistdragande faktor. I detta samhälle som har krympt så mycket efter gruvans nedläggning måste det finnas möjligheter att ordna rehabiliteringsverksamhet någon annanstans.

Dessutom är det knappast hedrande att först låta paret Frejd dra hela lasset tills parken blivit en underbar turistattraktion och sedan ta ifrån dem chansen att fullfölja verksamheten.

Vi behöver Disponentparken som turistattraktion av rang, skött av folk som älskar den och satsar sitt arbete och sin konstnärlighet på att utveckla den! Stöd dem i stället! Ändra beslutet om uppsägning!

Tro mig, folk kommer att respektera den politiker som säger "det där beslutet var förhastat. Vi ändrar det och planerar på annat sätt."

Jag kommer att helhjärtat beundra och högakta den som gör det!

KERSTIN BACKMAN, FÖRFATTARINNA BOENDE I SILVERHÖJDEN

Mer läsning

Annons