Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanligt bra doktor

Annons

Det blir tomt efter doktor Johansson i Säfsen. "Man får ta läkare som de är", brukar jag tänka. Huvudsaken är att de kan sin sak.

Bertil Johansson är något utöver det vanliga. Och han har råd att vara naturlig, ödmjuk, rar och trevlig. Han är en kunnig och bra läkare, mycket pedagogisk. Dessutom är han humoristisk, har nära till leenden och skratt.

När jag tackar "Doktor Johansson" av hela mitt hjärta, så har jag säfsingarna bakom mig. "Uh, va bra han ä", hörde jag någon säga i väntrummet. "Jaa", svarade den andre, "en får lete etter bätter!"

Men vi möts igen, mitt i sommaren, när det grönskar på Skattlösberget, bygdegillet har en helgdagskväll vid timmerkojan och Saxdalens Manskör sjunger: "Bort längtande vekhet..."

Och inte behöver jag leda cykeln uppför den väldiga backen utan kör hela vägen med motordrivet fordon (V4, 1978). Vänliga vakter vinkar mig ända fram till en av världens vackraste parkeringsplatser med nordisk skönhet. Gräset gror under bildäcken, Luossastugan lyser som en röd blomma och man har utsikt över blånande berg och milsvida skogar.

R M ENQUIST

Mer läsning

Annons