Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanlig au pairtjej

Annons

De flesta tror kanske att au pairer är 18-åringar som drar till USA för att förbättra engelskan. Men Elisabeth Henriksson från Borlänge stämmer inte in i den bilden. Hon är 45 år och reste i vintras iväg som au pair till Malta.

- Jag har alltid drömt om att jobba utomlands. Jag letade på internet på au pair sidor. Jag skrev in mig på en sajt i november. I december blev jag kontaktad av familjen på Malta, berättar Elisabeth Henriksson.

Och i januari bar det av. Hon sa upp sig från sitt fasta jobb. Många människor i bekantskapskretsen tyckte hon var "galen". Men många beundrade också hennes mod.

- Jag har två vuxna barn som stöttade mig. Jag är glad att jag vågade chansa och åka iväg. Om jag inte gjort det så hade jag inte fått något i gengäld, säger Elisabeth Henriksson.

Familjen på Malta har ett företag, JPI imagination, som samarbetar med världsledande företag. De är med och skapar turistattraktioner. Företaget har samarbetpartners som Disneyland, Warner Bros och Harley Davidson.

Nästa projekt som står på företagets lista är att skapa en turistanläggning på västindiska ön Saint Kitts. När familjen flyttar dit så följer Elisabeth Henriksson med.

- Jag flyttar dit om två veckor, säger hon förtjust och tillägger:

- Förhoppningen är att jag ska komma in och arbeta i familjens företag.

Saint Kitts ligger strax nedanför Dominikanska Republiken och ovanför Venezuelas kust. Öns storlek motsvarar Maltas.

- Jag har räknat ut att öarna är som en fjärdedel av Öland. Skillnaden är att på Malta bor det 400 000 människor medan Saint Kitts har 40 000 invånare, förklarar Elisabeth Henriksson.

Familjen kommer att bo i Frigate Bay med utsikt över Atlanten och Karibiska havet. Klimatet är låg luftfuktighet och temperatur motsvarande svensk sommar. Året om. Något som Elisabeth Henriksson ser fram emot.

- Jag gillar inte snö och vinter så det ska bli underbart. Jag kommer dock åka hem och fira jul. Men två veckor i vintersverige räcker för mig, säger hon med ett skratt.

Hon är glad över att hon vågade ta steget och prova på något helt nytt. Hon känner att hon är en del av familjen hon jobbar hos.

- Fast visst saknar jag min familj här. Framför allt mitt tvååriga barnbarn är det svårt att ta avsked till. Mina barn är ju vuxna och vi har kontakt via telefon och nätet, säger Elisabeth Henriksson.

Förutom saknaden så känns det som att livet leker för henne. Snart har hon prickat av hela sin önskelista.

- Jag har alltid haft tre saker jag velat göra i mitt liv. Ett - köra helikopter, det har jag gjort nu. Två - jobba utomlands, det har jag gjort nu. Det tredje är att ta dykarcertifikat, säger hon.

Och dykarcertifikat det tänker Elisabeth Henriksson ta snart. När hon landat med sin nya familj, i sitt nya liv, på Saint Kitts i Västindien.

MARIA STERNLJUNG YAGMUR

Mer läsning

Annons