Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En otrolig Morasoppa

Annons

Efter att ha bott i Mora i 14 år och lärde mig att trivas väldigt gott så följer jag naturligtvis med i vad som händer i dag. Nu är det lite mera än två år sedan jag flyttade därifrån men det är ändå så att en del av mig finns kvar där. Bland annat läser jag MT varje utgivningsdag till kaffet på morgonen, men i morse (10 november) var det nästan så att kaffet fastnade i vrångstrupen.

Det är intressant att följa det politiska livet i Mora och vid senaste valet blev det ju en stark borgerlig seger. Det är klart att ju flera som skall bestämma ju flera svängar måste man ta för att enas, så långt är det inte svårt att hänga med. Jag har ju flera vänner som är politiskt aktiva i kommunen, så därför får man ju veta mera än vad som kan tas in i tidningen.

När det var klart att MIK gick upp i elitserien var det helt klart att något måste göras åt ishallen och en av dem som gick i spet sen för ett bygge var helt naturligt kommunalrådet. Då kom det starka protester från den tidigare ledningen (socialdemokraterna) som menade att det var slöseri med pengar och så vidare.

Så läser vi i höst att över en natt ena centern och socialdemokraterna om ett samarbete och ett nytt styresskick uppstår. Frågetecknen växer i storlek. Efter att ha agerat som hund och katt, och kommunalrådet har fått ta emot starka fördömande och hård kritik mot/om sitt sätt att styra och handla, så vad ser och hör vi, (jag lyssnar mycket på radio), då träder Bernt Persson fram och säger: "när man är i opposition ska man ju vara lite emot för samtalets skull." Man måste fråga sig: Var finns ansvaret för ens arbete?

När det var klart med äktenskapet mellan centern och socialdemokraterna, då var det inga problem med att spendera pengar på hall och så vidare. Är man bara ut efter makt och positioner? Är det en omöjlighet att komma tillbaka till det arbete man hade före sin politiska karriär, så nu måste man ju ordna med sin försörjning?

Nu är man också beredd att satsa pengar i flyget, vilket inte var möjligt före samgåendet. Så läser jag i dagens MT, Nils Carlson blir centerpartist. Man kan fråga: Vad har man för politisk färg egentligen? Men det är klart, nu får han ju sitta kvar som ordförande i "sin" nämnd.

Ni kanske skulle göra på samma sätt, ni i de andra partierna. Vad ni sedan bedriver för politik spelar tydligen ingen roll. Har jag fel uppfattning när jag undrar; när jag blir aktiv i ett parti, blir jag inte det efter ett visst övertygande? Blir jag det inte på grund av att jag finner att i det eller det partiet finns mina ideal? Men jag kanske inte ska tänka så utan i stället tänka på den maktposition jag kan få och livnära mig på det som grannen betalar i skatt, och den höjer man ju gärna tydligen.

Får jag fråga er i Mora, ni som röstade på centerpartiet vid förra valet: Gjorde ni det på grund av att ni ville ha sossar som ledare i kommunen? Ni har två år på er att fundera på det här, för det är då, vid valet 2006, ni kan ändra på det hela. Mora är en så fin kommun, låt inte makthungriga gamar förstöra den.

FÖRE DETTA MORABO

Mer läsning

Annons