Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En oslipad juvel"

Annons

En outsinlig naturresurs, en unik "ädelsten".

Så beskrivs Älvmötet i ett utvecklingsförslag som Djurås Intresseförening och Bydokumentationsgruppen Mjälgen-Näset skickat till kommunstyrelsen.

- Gör Älvudden till bygdens knutpunkt och kulturella mötesplats, ett Gagnefs bultande hjärta, heter det i skrivelsen.

Tonen är poetisk i skrivelsen, som är undertecknad av ett dussintal personer med intresseför-eningens Jan Bergman och by-dokumentationsgruppens Gunnar Törnblom som första namn.

Älvmötet beskrivs som "ett kommunens smycke, med den gröna udden likt en smaragd innefattad av tvenne blåa safirer".

- Men denna juvel är ännu efter alla dessa åt oslipad. För att få fram dess rätta glans, ja, alla dess gnistrande fasetter, krävs en bearbetning, heter det i skrivelsen.

Föreningen och gruppen överräcker därför en "palett" med frågan om kommunledningen vill använda dess färger för att göra platsen till en naturlig mötesplats och ett rekreationsområde.

Förslaget, som getts namnet "Elf-uddens park- och ströfområde", omfattar detaljförslag när det gäller utformning av parkområdet, ett promenadstråk, en sommarutställning i paviljongen, en rad aktiviteter och en serveringsbyggnad.

Bland de föreslagna åtgärderna märks en vattenspegel och fontän i dalen nedanför sjukhuset, en pumpanordning som ger förutsättningar för en damm samt en bäck med ett vattenfall, samt plantering av fruktträd, byggnation av en bågbro i trä över en ravin, plantering av blommor och blommande och doftande buskar i älvbranterna. Förslagsställarna tycker att parkområdet bör döpas till Gertrud Gussanders park efter sjukhusets skapare.

Paviljongen, som de föreslår ska kallas Gertruds eller Gussanderska paviljongen, vill de ha mer sekelskiftesmässig. I den vill de se en sommarutställning om Gussanders verk.

I området vill de ha ett promenadstråk - "Elfvrundan - med bland annat en fungerande modell av flottbron och en av Djur-åsbrons gamla bågbro.

När det gäller aktiviteter föreslår de ett samarbete med andra organisationer om bland annat bussturer, hästskjutsar och båtresor samt Gussanderdagar med sekelskiftestema och musik av mässingsorkestrar, roddtävlingar för bland annat kyrkbåtar, fisketävlingar och motionslopp.

Andra delar i förslaget är byggnation av en servering, tillverkning av ett "Elfuddssmycke" och inte minst "ordentlig skyltning så att människor hittar ut till Älvudden".

Slutligen funderar förslagsställarna om inte namnet Älvmötet borde ersättas med antingen "Dalälvarnas möte" eller "Dal- älvarnas förening".

Mer läsning

Annons