Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En osannolik vändning

Annons

Kommunens bokslut för 2002 visar ett överskott på två miljoner kronor.

Det är sju miljoner bättre än den senaste prognosen, som visade på ett minus på fem miljoner kronor.

Kommunalrådet Anders Ahlgren, som alltså omgående hamnade på en grön centerkvist i sitt nya jobb, ger de anställda beröm för den mer eller mindre osannolika vändningen.

- Det är en medveten kostnadspress under det fjärde kvartalet som gett resultat. Personalen ska ha en stor eloge, säger han och pekar på den stora kraft det finns när det verkligen gäller.

Varken Anders Ahlgren eller kommunchefen Bertil Stoltz vill tala om en prognosmiss, utan de framhåller det stora arbete som under de senaste månaderna lagts ned på alla områden för att minska kostnaderna och hålla ned utgifterna.

Bokslutet visar att socialas prognos håller. De övriga förvaltningarna har kunnat spara betydligt mer än förväntat. Skolans resultat, för att ta ett exempel, är en miljon kronor bättre än prognoserat.

- Kraftsamlingen visar att det finns en stor solidaritet mellan de olika verksamheterna, säger Bertil Stoltz och framhåller ledningens lättnad över att kommunen kunnat klara balanskravet.

Anders Ahlgren framhåller att årets kommunala arbete kommer att vara inriktat på förändringsarbete, för en fortsatt press av kostnaderna.

Inga områden lär vara fredade om kommunen även fortsättningsvis ska kunna tillhöra dem som klarar statens krav på balans i ekonomin.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons