Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En osannolik historia om en trafikdödad älg

Annons

En anställd vid polisen i Ludvika upptäckte massor av glassplitter och älghår på vägen. Hon kunde dock inte se vare sig älg eller den förmodade bil som stött samman med djuret.

När tjänstemannen kom till polishuset rapporterade hon pliktskyldigt sina iakttagelser till vakthavande befäl. Nästan samtidigt ringer en person till polisen och meddelar:

- Det står en övergiven bil på en skogsväg med en död älg i förarsätet!

Vid polisen visste man inte riktigt vad man skulle tro men en patrull åkte till den angivna platsen strax intill gamla gruvlaven i Blötberget.

- Det är mycket man får uppleva i det här jobbet men det här tillhör nästan det osannolika, säger stationsbefälet Folke Lövgren vid polisen i Ludvika.

Den patrull som kom till platsen kunde bara konstatera att det verkligen låg en död fjolårskalv i förarsätet. Föraren har haft änglavakt som kom undan med livet i behåll. Det fanns nämligen endast minimalt utrymme på förarplatsen dit älgens sammanpressade kropp inte nådde fram.

- Som jag ser det har alltså föraren, trots sammanstötningen med älgen, fortsatt att köra bilen med den döda älgen i cirka 2,5 kilometer.

- Fordonet är uppfläkt på taket och hela vindrutan är krossad, uppger Folke Lövgren.

När polisen tog kontakt med bilägaren uppgav denne att han sålt bilen till en annan person bara någon dag tidigare.

- Vi har inte lyckats att nå den nuvarande bilägaren men mannen är misstänkt för smitning från viltolycksplats. Man är skyldig att anmäla alla olyckor med klövdjur till polisen, understryker Folke Lövgren.

Varför föraren fortsatte att köra med den döda älgen efter sammanstötningen är höljt i dunkel.

- Han kan ha blivit chockad, det kan vara olovlig körning eller rattfylleri. Vi vet inget säkert, men visst är det en mycket märklig nästan osannolik historia, summerar Folke Lövgren.

Det är nog bara att hålla med!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons