Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ohållbar arbetssituation

Annons

Det är inte bara bland Dalarnas bussresenärer man är missnöjd med hur Swebus sköter sig.

Håkan Jansson är busschaufför i Ludvika och riktar i dag skarp kritik mot sin arbetsgivare.

- Arbetsförhållandena skapar en enorm frustration bland chaufförerna, säger han.

Jansson berättar om dagliga arbetspass på uppemot 13 timmar och arbetsscheman som bara sträcker sig över en månad i taget.

- Det innebär att jag i dag inte vet hur jag ska jobba den 10 januari. Jag kan inte planera någonting, har inte tid med något privatliv. Det är kaos hemma.

Dessutom tycker Håkan Jansson att turlistorna är dåligt planerade och att tidtabellerna är ohållbara.

- På morgonen har vi bara ett par minuter på oss att hämta en buss, starta, logga in i datorn, säkerhetskolla den och köra ut ur garaget. Sedan är det likadant på kvällen. Det funkar inte.

Jansson säger att Swebus kallt räknar med att chaufförerna kommer in tidigare på morgonen för att göra startproceduren.

- Gör man inte det blir man försenad redan innan man kommit ut ur garaget. Det är en ständig stressfaktor. Man ska hålla tiderna och samtidigt vara trevlig mot resenärerna.

Håkan Jansson är besviken på hur Swebus hanterat situationen. Han säger att rent uppenbara fel i tidtabeller och scheman inte får åtgärdas utan att Swebus i Stockholm först godkänt det.

Han vittnar om en toppstyrd arbetsplats.

- Visst, man kan acceptera att det blir fel ibland. Men det är aldrig någon som säger varför det blir fel eller när det ska åtgärdas. Swebus pratar aldrig direkt till oss chaufförer och de närmaste cheferna lyssnar inte.

Nu kräver Håkan Jansson att Swebus vidtar snabba åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

- Inför bättre arbetsskift och arbetsscheman som sträcker sig över längre tid. Och våga lita på oss chaufförer. Vi har sunt förnuft och vet vad som krävs för att busstrafiken ska fungera.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons