Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En ny trend i fjällen"

Annons

- Årets tillbyggnad kostar cirka 40 miljoner kronor och består av en flygel med 40 lägenheter om sex bäddar vardera. Första etappen som gjordes klar förra året kostade 100 miljoner kronor, berättar Jonas Mareniusson, som är destinationschef för Skistar i Sälen.

Skilodge ligger i Lindvallen, som är en av Skistaranläggningarna i Sälen. Hotellet är sammanbyggt med Snöcentret, den stora konferens- och serviceanläggning som en gång i tiden hette Gundecentret.

Utbyggnaden av Skilodge har skett över två säsonger eftersom man inte skulle hinna bygga hela hotellet på en sommar och höst och för att man inte ville ha en byggarbetsplats under vintersäsongen.

Totalt finns det nu 117 lägenheter och fem sviter i det färdigbyggda hotellet. Antalet bäddar uppgår till 742. Hotellbygget är en av de största enskilda satsningarna någonsin i den svenska fjällvärlden.

Hotellet är byggt i en amerikansk "logde"-stil och såväl exteriört som interiört för det nog tankarna mer till amerikansk byggstil än dalastil.

- Hotellet var mycket uppskattat bland gästerna. Beläggningen var över 90 procent under premiärvintern och bokningsläget inför kommande vinter ser också riktigt bra ut. De dyraste sviterna är de som bokas först, berättar hotellchefen Charlotte Wiberg.

Charlotte, som är ny hotell- och driftchef för Skilodge, är något av en veteran bland Sälenpersonalen. Hon är från Linköping och kom till Sälen för 19 år sedan då hon började som receptionist i Högfjällscenter. Hon har blivit kvar och under åren varit bokningschef på hotell Hundfjället, drivit eget friskvårdsföretag och de senaste sex åren varit med om att bygga upp och utveckla rekreationsanläggningen Vattufjäll i Stöten,

- Att nu få vara med och driva Skilodge är en mycket spännande utmaning, det är en annorlunda produkt i en mycket speciell stil, säger Charlotte som basar över 15 säsongsanställda på heltid och ungefär lika många extraanställda som rycker in vid topparna.

Skilodge har tio delägare. Edbergs krogar är en delägare som sköter driften av själva hotellet. En annan delägare är Anders Sessler med Lindvallens restauranger, som har hand om restaurangbiten.

Skistarkoncernen är en tredje delägare.

- Vår erfarenhet från premiärvintern är att Skilodge har skapat en ny trend i fjällen och det är en anläggning som det talats mycket om bland gästerna, säger Jonas Mareniusson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons