Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny tradition är född

Annons

Efter 25 år var det dags. Högtidsdagen började som sig bör med installationsföreläsningar och offentliga forskarpresentationer på högskolan följt av den akademiska högtidsceremonin i Kristinehallen.

Där installerades nio av de 18 professorer som verkar vid högskolan. Varje professor harangerades kort innan de fick var sitt diplom och medalj.

Dessutom uppmärksammades 19 licentiater och doktorer med var sitt diplom.

I salen var det fullt med frack- och högtidsklädda män och kvinnor. Där fanns representanter för samhälle och näringsliv i Dalarna men också universitetskanslern och representant från högskolor och universitet i Skövde, Örebro, Karlstad, KTH och Uppsala.

Efter ceremonin fortsatte festligheterna med supé och dans i Dalregementets matsal som nu byggts om till mediahus för Högskolan.

Nu har rektor Leif Borgert skapat en ny tradition som hans efterföljare måste fortsätta.

För den akademiska högtiden har djupa traditioner i universitetsvärlden.

- Det är ett tillfälle då akademins främsta företrädare och deras prestationer hyllas. Under årens lopp har ceremonierna kring detta förfinats. Det är inte helt enkelt för en nykomling i branschen att svara upp mot det formspråk som äldre lärdomssäten har mycket större erfarenhet av.

- När vi nu som ett inslag i Högskolans Dalarnas 25-årsjubileum iscensätter en akademisk högtid är det inte för att ta upp kampen med veteranerna utan snarare för att visa att vi är stolta över de personer som antagit utmaningen att vara det moderna samhällets intelligenta partners, sade Leif Borgert i välkomsttalet.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons