Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny tillvaro i Shanghai

Annons

Tidningen har tidigare berättat om Cissi från Sifferbo och Magnus från Österfors, som tillsammans med sonen Erik flyttat från Djurås till ett lägenhetshotell i 15-miljonersstaden Shanghai.

Magnus har fått ett fyra månader långt jobb i Kina. Han jobbar vid en terminal och ansvarar för packning, märkning och logistik när det gäller delar av det installationsmaterial som ABB behöver för att bygga två strömriktarstationer.

I en resedagbok på nätet delar Cissi och Magnus med sig av sina upplevelser.

De berättar bland annat att trafiken är så intensiv att det är förenat med stora svårigheter och fara att korsa en väg.

- Ibland ber man till högre makter när man åker taxi här, berättar Cissi.

Lite rädd var hon också när hon råkade vandra in i ett slumområde.

- Till slut tänkte jag att här blir jag snart rånad, så jag lade benen på ryggen och sprang därifrån, berättar hon och tillägger att invånarna tvättade kläder och uträttade sina behov i samma flod som de tog sitt dricksvatten ur.

På väg till Shanghai Aquarium kom de i kontakt med de demonstranter som - i protest mot att en ny japansk historiebok utelämnat de japanska krigsövergreppen i Kina - attackerade det japanska konsulatet med tomater, stenar och färgpåsar samt attackerade japanska bilar.

De lokala matvanorna har också förvånat de svenska besökarna.

Magnus har ätit levande räkor - och fått magproblem. Cissi har köpt smörgåsar med fiskstuvning i tron att det var vaniljbullar.

De umgås med flera svenska gästarbetare, bland annat från Sundborn och Ludvika. Dessutom har Cissis bror Jesper besökt dem för att göra ett examensjobb, en jämförelse mellan svensk och kinesisk förpackningsdesign på livsmedelsprodukter.

Upplevelserna är många och Gagnefsborna tar med stor entusiasm och viss spänning del av en miljö och förhållanden som i många avseenden är vitt skilda från dem i Sverige.

Att levnadsvillkoren är annorlunda framgår också av att en av de "tomma" containrar som Magnus fått för att packa material i visade sig ha använts som bostad.

Men det som kanske mer än något annat förundrar Cissi och Magnus är de enorma lass som kineserna förmår att transportera på cyklar, mopeder och enkla kärror.

- Det som vi svenskar normalt tar släpvagn till hjälp med det tar kineserna på pakethållaren eller cykelkärran. Det spelar ingen roll om det är en grusväg eller trefilig motorväg så räds de inte för att dra sina lass, konstaterar de.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons