Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny politisk nivå tar form

Annons

Tidigare har moderaterna, krist-demokraterna och Mora kommun varit mycket tveksamma.

Samtliga dessa verkar nu vara med på de nya förutsättningarna.

- Vi har tidigare drivit att vi ska ha ett direktvalt fullmäktige. Nu går inte det. Får vi en politisk representation som är enligt landstingsvalet så är vi för kommunalförbundet, säger Birgitta Sacrédeus, kd.

- Vi är för ett kommunalförbund, men vi anser inte att landstinget ska vara med, bara de 15 kommunerna. Då kan landstinget skatteväxla bort kulturorganen och institutionerna, och ägna sig åt sjukvården, säger Jan Wiklund, m.

- Något formellt beslut har vi inte fattat ännu, men som det ser ut kommer inte Mora att sätta några käppar i hjulet för ett kommunalförbund, säger Gunnel Söderberg, m, kommunalråd i Mora.

Ordförande i den parlamentariska arbetsgrupp som håller på att rigga det nya kommunalförbundet är Christer Wahlbäck. Han är nu övertygad om att ett kommunalförbund kan bildas redan i år:

- Ja, nu känns det som att detta kommer att bli av, eftersom Mora deklarerat att man är med.

Grundtanken är att direktionen, styrelsen för kommunalförbundet, ska bestå av 25 ledamöter. Det ska vara en representant från varje kommun och tio representanter från landstinget.

Problemet blir att spegla valresultatet i styrelsen. Om kommunerna väljer att kommunstyrelsens ordförande ska vara den som representerar kommunerna innebär det nio socialdemokrater, fyra från centern och två från moderaterna.

Ett förslag är att de tio från landstinget får vikta detta. Ett annat är att partierna gör upp på distriktsnivå om en representation som stämmer överens med valresultatet i kommuner och landsting, och ett tredje är att helt enkelt utöka antalet styrelseplatser för att enklare kunna hitta rätt balans.

En tjänstemannagrupp har nu fått i uppgift att lämna ett förslag på representationen.

Sedan ska de 16 fullmäktigeförsamlingarna besluta om kommunalförbundet.

Då kan uppgifter som kollektivtrafikplanering, Europakontor, turistråd och länsstrategiråd föras över direkt.

När det gäller att föra över uppgifter från länsstyrelsen, exempelvis frågor som rör EU:s strukturfonder och regional utveckling, krävs en anmälan till regeringen. Men dessa uppgifter kan tidigast föras över från årsskiftet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons