Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny politisk liering kan ta makten i Orsa

Annons

Valresultatet i omvalet gör att det nu är nio partier representerade i fullmäktige. Inget av de traditionella blocken når upp till de 16 mandat som behövs för egen majoritet. Olika konstellationer pekar mot att fyra eller fem partier går samman för att nå den erforderliga mandatnivån.

Nuvarande kommunalrådet Ann Beskow sade redan i måndags att hon önskade en kraftfull ledning, med så få partier som möjligt.

- Det finns exempel från kommuner i vår närhet, där det visat sig fungera mindre bra med allt för många partier inblandade.

I ett läge där Orsa behöver en kraftfull ledning, är det många som förespråkar att socialdemokraterna och centerpartiet går samman. Det skulle ge en kommunledning med 20 mandat i ryggen.

- I nuläget ger jag inga kommentarer, men det är klart att vi börjat diskutera med vem eller vilka vi ska samarbeta. Det enda som är helt klart är vi inte kommer att samarbeta med sverigedemokraterna, säger Mikael Thalin, c.

Ann Beskow, s, har samma inställning när det gäller sverigedemokraterna.

På frågan om s kan tänka sig ett styre tillsammans med centerpartiet, svarar Ann Beskow:

- Eftersom vi inte diskuterat frågan i styrelsen än, kan jag egentligen inte svara. Men personligen kan jag peka på att vi under tidigare mandatperioder haft valsamverkan med olika partier. Vid olika tillfällen har vi inte haft stöd av vår egen koalition, utan fått stöd från den borgerliga sidan. Så blir det säkert även nu, vilken sammansättningen än blir.

- När det gäller ett samarbete med c är det för tidigt att säga något, men man kan konstatera att s och c samarbetar i flera andra kommuner.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons