Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny idrottsskola

Annons

För drygt 30 år sedan var Leksand bland de första i landet att starta ett hockeygymnasium.

Nu är man något av banbrytare när det gäller möjligheten till en idrottspedagogisk profilering redan på gymnasienivå.

Bertil Johansson är utbildad på GIH med 20 års idrottslärarerfarenhet och har dessutom arbetat som universitetsadjunkt vid Högskolan Dalarna med idrottsutbildningar. Tillsammans med idrottsläraren och Falu BS-tränaren Björn Lindén har han "designat" idrottsprofilen.

- Idrott och ledarskap är viktigt och jag har länge tänkt på hur man skulle kunna få in ämnet mer i skolan. Den idrottsprofil som vi nu har tagit fram inom barn- och fritidsprogrammet ger eleverna möjlighet att läsa bland annat idrottsmedicin, idrottsledarskap och idrottssociologi.

Enligt Bertil Johansson är idrottsprofilen till för alla som på olika sätt är intresserade av idrott. Om du idrottar själv, vill bli till exempel sjukgymnast eller tycker att idrott är kul men satsar på ett annat yrke, spelar ingen roll.

- Kan vi med den här inriktningen ge en bred grund för den som vill studera vidare på högskola och universitet är det bra. Men det viktiga är att man tycker idrott är kul. Livet består av så mycket mer än att komma först i mål.

Trots att idrottsprofilen är helt ny och startar först till hösten är intresset stort.

Till barn- och fritidsprogrammet vid Leksands gymnasium har 50 elever sökt till programmets 32 platser och fler killar än tidigare år kan noteras bland de sökande.

- Hur många av dem som sökt för idrottsprofilens skull vet vi inte än, men jag gissar att det är flera stycken, säger Bertil Johansson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons