Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nostalgisk publikmagnet

Annons

En vinteraktivitet som är en publikmagnet. Det nostalgiska långkalsongrallyt lockade storpublik under den gångna helgen.

Det första långkalsongrallyt i Dalarnes automobilklubbs regi arrangerades 1989. Sedan dess har tävlingen hunnit växa sig stor. Bara i år anmäldes 40 ekipage till tävlingen, som går ut på att mitt i smällkalla vintern glida runt på 66,7 kilometer förutbestämd väg i ett veteranåk.

- Sen finns det ett antal kontroller efter vägen som man ska klara. Bland annat visa körkort, gissa vilken krydda, kasta ring och tipsbingo, berättar Åke Eriksson, tävlingsarrangör.

Tävlingen arrangeras alltid under februari månad och deltagarna, med eller utan värme i fordonen, väntar i långa rader. Publiken formligen älskar det. Bara i lördags förmiddag letade sig ett par hundra personer till Rommehedslägret för att få se de blänkande gamla pärlorna vinkas iväg.

- Och vinnaren får brodera sitt namn på ett par gamla Kronans långkalsonger. Sist i mål åker härifrån med en pokal, säger Åke Eriksson.

Med facit i hand är det P-O Westlund som ska brodera i år och Stig Blomqvist som lastar bilen med pokal. Övriga 38 ekipage får vässa klorna och tanka fullt inför långkalsongrallyt nästa år. För återkommer, det gör den numera klassiska tävlingen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons