Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En norsk ballong nödlandade i Leksand

Annons

Nu är det klarlagt.

Den blå ballongen som hittades i Sätra i slutet av februari, kom från Norge och det tog bara tolv timmar för den att färdas från Oslo till Leksand.

Det började med ett födelsedags-kalas i Skjertten strax utanför Oslo. Bastian Conrad fyllde tolv år och på kvällen gjorde han och kamraterna som de gjort de senaste fyra åren, det vill säga skickade upp ballonger med olika hälsningar.

De heliumfyllda ballongerna försvann upp i skyn.

Redan 12 timmar senare hittades födelsedagsbarnets ballong i Sätra, strax norr om Leksand.

Sexårige Marcus Andersson heter upphittaren och tillsammans med mamma Inga Hjalmarsson, började han söka efter avsändaren.

Förutom en efterlysning i Falu Kuriren, skrevs även en notis i den norska tidningen Romerikesbladet, och det gav resultat.

- Torsten Davidsson på tidningen har nu hört av sig till oss och berättat att det var Bastian Conrad som skickade ballongen, berättar Inga Hjalmarsson.

- Bastian Conrad hade slarvat med en siffra i telefonnumret och skrivit en nolla istället för en nia. Därför fungerade inte telefonnumret som stod på lappen.

Att en heliumfylld ballong flyger 30 mil på 12 timmar är inte något speciellt enligt meteorolog Daniel Fredriksson på SMHI i Norrköping.

- Jag tycker det låter normalt. Lite förvånande kan det vara att ballongen åkte österut då det var västlig vind i området den natten.

Förklaringen till att den blå ballongen ändå hamnade här i Leksand är förmodligen att vindriktning mäts på 10 meters höjd, och att heliumballongen lyftes fram av strömmar högre upp i luften.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons