Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En natt med Fältgruppen

Annons

Vid ett bord inne i Glassbaren, vid kajen, håller vaktchefen Jonny Karlsson i en informationsträff där Fältgruppen och Föräldrar på stan deltar.

I Fältgruppen ingår ikväll sex personer från socialtjänsten, fyra från fritidsgårdarna, tre från Mora församling och en från socialnämnden. Dessutom är 24 föräldrar från Föräldrar på stan på plats ikväll.

På informationsmötet pratar de samlade om kvällen, hur de ska röra sig och vilka områden som är viktiga att ha uppsikt över. Jonny berättar om det juridiska, hur man får ingripa och på vilket sätt. Kommunikationsvägar till varandra och till polisen gås igenom.

Jonny är glad att socialförvaltningen satsat på att ha mycket personal i fält i år.

- Vi saknade lite av socialarbetarna förra året. Det har varit väldigt bra i år, med fler ute. Det är positivt och oerhört viktigt. Vi är också glada att ha ett så stort antal föräldrar att samarbeta med.

Vi lämnar Glassbaren och går genom festivalområdet. Det är betydligt mer människor ute i dag än kvällen innan.

Jag pratar med Fältgruppen om deras egen bild av sig själva.

- Jag vill tro att det fungerar, att det blivit så lugnt för att vi syns i våra jackor, säger hemterapeut Anna-Lena Olmås.

Klockan har hunnit bli 21.40. Vi har rört oss på området och står nu vid Fältgruppens bastält, vid det gamla loket vid Kajen.

- Jag tror det är en trygghet för ungdomarna att se oss ute. Jag tror de förstår att vi är här för deras skull, säger Anna-Lena.

De i Fältgruppen jag pratar med poängterar gång på gång att de inte går in om det blir bråk någonstans. De tar heller inte alkohol från ungdomar som har öl eller sprit med sig. Sådant får polis och vakter ta hand om. Fältgruppens uppgift är att se och att synas, att finnas i närheten, ringa polisen om det behövs, 112 om det behövs, ringa en förälder till ett berusat barn eller skjutsa hem en ungdom som behöver det. De är övertygade om att ungdomarna blir lugna bara av att de finns i närheten.

- Det är viktigt med rätt bemötande, att förklara vad man gör och varför vi gör det här, säger Per.

- Framförallt bland ungdomar är det en stor mytbildning kring vad soc gör, säger han.

Klockan 22.30 har flera grupper av ungdomar samlats på gräsplanen i utkanten av festivalområdet. Många dricker alkohol, men det är en lugn stämning, de bara sitter där och pratar.

Strax efter elva gör Fältgruppen sitt första ingripande. En vakt har hittat en ung tjej som ligger på en gräsmatta och spyr. Ett tiotal röda jackor sätter sig i rörelse.

Fältgruppen tar hand om flickan, men hon vill inte att någon ringer hennes föräldrar, hon vill bli hämtad av sin pojkvän.

- Dig ska ingen kille hämta, utan mamma och pappa, säger någon ur Fältgruppen.

Flickan är så full att hon varken kan gå eller stå upp utan hjälp. Kvart över elva dyker hennes pojkvän upp. De följer med oss tillbaka till bastältet. Efter en stunds övertalning går de med på att ringa flickans mamma. Tre personer ur fältgruppen följer det unga paret hem.

Klockan 23.50 ringer någon och berättar att en man ligger bakom ett buskage. Han är i 20-årsåldern. Fältgruppen tillkallar polis som tar med mannen i polisbilen.

Efter midnatt är det tydligt att alkoholhalten i blodet blivit hög hos många festivalbesökare. Borta på gräsmattan utanför festivalområdet sitter ett femtiotal ungdomar i olika grupper. De sitter nära varandra för att inte frysa för mycket, och stämningen är lugn.

Klockan två stänger öltältet och festivalbesökarna börjar bege sig hemåt. Fältgruppen hjälper en ung kille som druckit för mycket. Hans mamma kommer och hämtar.

Festivalområdet tömst förvånansvärt fort på människor. Vid halv tre-tiden har i stort sett alla gett sig av.

Jag undrar varför festivalnatten varit så lugn. Jag har inte svaren. Men Fältgruppen är övertygad om att deras arbete ger resultat.

Det och vakternas sätt att snabbt ta alkohol av ungdomarna på festivalområdet.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons