Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En närmare titt på Vansbros topplista

Annons

Men däremot kan man höja på ögonbrynen åt sjätteplatsen på ungdomslistan.

Där ligger nämligen gamla klassikern "Robinson Kruse" av Daniel Defoe. En inte alltför vågad gissning är att det är tv:s dokusåpa som lockat läsare att titta till originalet.

Märkligt är också att Mankells "Hundarna i Riga" är så högt som tolva. Den är den andra i Wallander-serien och har förhållandevis många år på nacken. Det finns betydligt färskare äventyr med Ystadkommissarien att tillgå.

Jean M Auels "Nionde grottan", hennes femte istidsroman om Cro magnon-paret Ayla och Jondalar, lät vänta på sig men kom alltså under 2002. Den borde rimligen haft ett högre placering än den femtonde det nu blev. Men den kom först under våren och är en tämligen diger lunta som kräver lång lånetid.

- Vi har en ganska lång kö på den, berättar Ingvar Björk.

Liknande omständigheter gäller Tolkiens Ringen-trilogi. Den saknas helt på Vansbros topp 15-lista trots att filmatiseringen satt viss snurr även på dess efterfrågan.

Men det är också en riktig tegelsten som tar sin tid att plöja igenom och dessutom är den inte riktigt lätt-tillgänglig utan kräver en hel del av läsaren, åtminstone inledningsvis.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons