Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En myternas man

/

Kors och tvärs över Dalarna. På skidor, genom stinkande dasshål, med dalapage och en guldkedja under arbetarskjortan. Nu sätts ett sommarspel om Gustav Vasa upp på Svärdsjös Gammelgård.

Annons

– Ingen kommer undan kungens män!

Sex knektar i skinande blanka hjälmar bryter lugnet på Thunströms café i Falun. Med armborst och svärd i hand är de övertygande som 1500-talets lagförsvarare. De vill hitta Gustav Vasa. De lovar en riklig belöning till den som finner honom.

Scenen är en smakbit från sommarspelet Gustav Vasa i Svärdsjö som har premiär på fredag. Vi får också möta barn som år 1560, det vill säga 40 år efter Vasas dalaturné, storögt berättar om hans eskapader. Även upptakten till flykten genom Ornässtugans dasshål, där Arendt Phersson och Brun Bengtsson smider planer, visas. Gustav Vasa själv är dock inte på plats just i dag, får vi veta.

– Vi har jobbat med det här sen i maj. Totalt är det över 50 personer inblandade i produktionen, berättar Theresia Holmstedt Jensen som är manusförfattare och regissör.

Det vi ser på scen är toppen av ett isberg - ljud, sömnad, kostym och koreografi. Alla har samlats kring historien om Gustav Vasa.

– Det här är ett sätt att ena bygden. Vi hoppas på en repris nästa år, säger producenten Mikael Källman, som bär pälsklädd kappa för rollen som Arendt Pehrsson.

Skådespelarnas ålder varierar väldigt. De yngre förmågorna trivs bra i ensemblen.

– Det är jättekul. Det är det här jag tycker om. Man får släppa allt och bara tänka på sin roll, säger 15-åriga André Vingård.

Kollegan Hanna Bonde Ohlsén, också hon 15 år, håller med.

– Jag har fyra olika roller. Piga, barn och vuxen bonde. Det är kul att testa på att få vara andra, säger hon.

Mer läsning

Annons