Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modell för Sverige

Annons

ABB håller dessutom på att systematiskt gå igenom allt som köps in till Ludvika i syfte att se vad som ska flyttas tillbaka till Ludvika

Kommunalrådet Roger Stål, s, ska nu få kommunen bakom sig också formellt.

- Vi har nu fått med oss länsarbetsnämnden, vi hoppas på försäkringskassan och så vill jag gå till departementet och få statligt stöd, säger Stål.

- Det här är spännande, ett verkligt nytänkande. Vi har inte råd med utslagningar. Här får vi en rehabiliteringsmodell där människor kan rotera runt mellan flera arbetsgivare, säger Roger Stål som för dagen har svårt att bedöma på vilken nivå man ska lägga sig.

- Det kan handla från allt från fem till femtio personer från vardera organisationen. Var vi hamnar är inte klart. Först ska vi formalisera samarbetet, säger Stål som är entusiastisk över samarbetet med ABB, som tog fart på allvar med projektet Samarkand 2015.

- Vi vill skapa en Ludvikamodell som sedan kan komma att användas i hela Sverige, säger ABB-chefen i Ludvika Per Haugland.

- Vår idé tror jag kan bli ett pilotprojekt där vi kan samverka om rehabilitering. Vi vill se en rörlighet inom ABB, kommunen och Samhall där människorna ändå kan känna anställningstryggheten. Det krävs något riktigt, tidigt och aktivt om vi ska få till stånd en verklig rehabilitering, så att vi kommer från dagens situation där vi skapar fall som nästan är omöjliga att rehabilitera.

- Hög långtidssjukfrånvaro förlorar alla på: företag, sjuksystemen och de drabbade. Här har vi en modell vi tror på, där vi kan bryta trenden, säger Haugland.

Avtalet mellan ABB och Samhall innehåller också en del där Samhall ska bli strategisk partner till ABB i Ludvika som underleverantör.

- Vi har hittat en del enklare tillverkning som vi kan flytta hem, men processen är lite för trög i mina ögon. Där ska jag trycka på för att vi nu ska genomföra en andra inventeringsomgång under februari och mars. Det står helt klart att vi i dag har underleverantörer i Sverige och utomlands som gör saker som Samhall lika gärna kan göra, säger Haugland vars ABB levererar för 20-30 miljoner kronor om dagen och som till detta köper in material för stora pengar varje dag.

- Jag tror att vi snart får se konkreta delar med enklare tillverkning, kablagemontage och annat, säger Haugland som för dagen inte kan bedöma om skåpmontaget som flyttades från Power Systems till Västerås för ett år sedan blir en av de delar som kommer att flyttas tillbaka.

- Vi har ännu inte helt konkret tittat på den delen, men det är ju en betydande tillverkning. Om det inte blir denna del så blir det helt säkert andra delar som vi flyttar tillbaka, lovar Haugland.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons